• Haberler
  • Gündem
  • Türkiye'de süs bitkileri üretim alanı 59 bin dekara yükseldi

Türkiye'de süs bitkileri üretim alanı 59 bin dekara yükseldi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak üzere gittiği İzmir'de programı çerçevesinde Bayındır ilçesinde süs bitkileri yetiştiren firmaları ve Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifini (BAYÇİKOOP) ziyaret etti.

Yetkililerden üretim süreçleriyle ilgili bilgi alan, serada çalışan işçilerle sohbet eden Bakan Yumaklı, burada yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye'nin süs bitkileri üretiminde dünyayla boy ölçüşür hale geldiğini, ancak AR-GE yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bayındır ilçesinin de süs bitkileri açısından son derece önemli bir merkez haline geldiğini vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu: "Türkiye'de son dönemde 19 bin dekar olan süs bitkileri üretim alanı 3 kat artarak 59 bin dekara yükseldi. Bu da bu alandaki potansiyelin ne derece yüksek olduğunun diğer bir göstergesi. Türkiye'de örtü altı üretimiyle alakalı yaklaşık 800 bin dekarlık bir alan var. Dolayısıyla bu potansiyelin de yine kayıt altına alınarak gelişimiyle alakalı planlama yapabilmek adına Kapalı Alanlarda Bitkisel Üretimin Kayıt Altına Alınması Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğe göre bizler coğrafi konumlarına göre tüm örtü altı üretimi, kimliklendirerek kayıt altına almış olacağız. Örtü altı üretim, gerçekten ülkemizde gelişim ve potansiyeli açısından son derece önemli bir üretim metodu. Biz dünyada dördüncü sıradayız. Avrupa'da ise ikinci sıradayız. AR-GE çalışmaları bu noktada tüm bitkisel üretimlerde olduğu gibi özellikle tohum açısından süs bitkilerinde gelecek dönemde bizlerin en önemli çalışma alanlarından birisi olacak."

Bakan Yumaklı, daha sonra Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen'i makamında ziyaret etti ve ardından tarım sektör paydaşlarıyla bir araya geldi.

Türkiye'de 60 Organize Tarım Bölgesi için planlama yapıldı

Bakan Yumaklı İzmir programı kapsamında Bayındır'da yapım çalışmaları süren ve tamamlandığında 890 dönümlük alanda hizmet verecek olan Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi'nde de incelemelerde bulundu.

Burada yaptığı açıklamada Türkiye'de 60 organize tarım bölgesi için planlama yapıldığını ifade eden Bakan Yumaklı, bunlardan 40'ının tüzel kişilik kazandığını hatırlattı.

Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesinin gelecek yıl tamamlanmasının öngörüldüğünü aktaran Yumaklı, buranın, tarımsal ürünlerin işleneceği entegre bir bölge olarak hizmet vereceğini dile getirdi. Bakan Yumaklı daha sonra Tire Süt Kooperatifi Süt İşleme Tesisini de ziyaret edip çiftçilerle bir araya geldi.

Bakan Yumaklı ayrıca, kentteki programları kapsamında Torbalı ilçesinde Devlet Su İşleri tarafından 2015 yılında başlatılan projeleri ve 2019 yılında tamamlanan Fetrek Çayı Islah Projesi'ni inceledi.

Bakan Yumaklı, iş dünyası temsilcileriyle iftarda bir araya geldi

İş dünyası temsilcileriyle iftara katılan Bakan Yumaklı, burada yaptığı açıklamada Türkiye Yüzyılı hedeflerinin büyük olduğunu, özellikle tarımsal üretimde, üretimin ve üreticinin yüzyılı olacak vizyonunu oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.

Yumaklı, Türkiye'nin her iline, her ilçesine giderek sektör paydaşlarıyla bir araya geldiklerini belirterek, bu kapsamda bugün Bayındır, Tire, Ödemiş ve Torbalı'da ziyaretlerde bulunduklarını hatırlattı.

İklim değişikliği ve gıda arz güvenliğinin önemine dikkat çeken Yumaklı, genel olarak dünyada tarımsal üretimle ilgili sıkıntıların bulunduğunu, bunlardan birinin de sektörde çalışan genç nüfus oranının azalması olduğunu aktardı.

İzmir'de son 2 yılda tarım ve orman sektörüne yaklaşık 98 milyar lira destek

Bakanlığın düzenlemeleriyle tarımsal üretimdeki sıkıntıların etkilerinin daha az hissedileceğini ifade eden Bakan Yumaklı, İzmir'de son 2 yılda tarım ve orman sektörüne yaklaşık 98 milyar lira destek ve yatırım, su alanında ise 52 milyar lira yatırım yapıldığını, kente 215 su ve sulama tesisinin kazandırıldığını, kentte 183 milyon adet tohum ve fidanın toprakla buluştuğunu anlattı.

Bakan Yumaklı, 2022 sonu itibarıyla Türkiye'nin bitkisel üretiminin 129 milyon ton, 2023'te 137 milyon ton olduğunu, desteklemelerin mevcut haliyle görevini yerine getirdiğini söyledi.

Destekleme metodolojilerinin değiştirildiğini bildiren Yumaklı, şöyle devam etti: "Bunlarla ilgili tamamen 5 ana kaide üzerine oturtulan bir sistematiğin bu metodolojilerle desteklenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Sürdürülebilirlik; yani üretiminizin sürdürülebilir olması gerekir. Verimlilik; yapmış olduğunuz üretimin verimli olması gerekir. Üçüncüsü kalite, yani verimli ürettiğiniz ürünün aynı zamanda kaliteli olması gerekir. Dördüncüsü kayıtlılık hala ülkemizde kayıtlılıkla ilgili bir problem var. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlılıkla alakalı yine son yaptığımız düzenlemelerden birisi de veraset vesaire sebebiyle kaydolamamış olanların bir taahhütnameyle 'ben burayı ekiyorum' demesi, bizim teyidimiz ve onun çiftçi kayıt sistemine kaydolması. Eğer bu da yeterli olmazsa Çiftçi Kayıt Sistemi'ni zorunlu hale getireceğiz. Yani kayıtlılık olmazsa bir şeyi ölçemezseniz nasıl yöneteceksiniz yani? Beşinci konuda sektöre yatırım. Yani bütün bunlardan sonra bu sektörün ülkemize kazandırdığının önemli bir bölümünün tekrar sektöre yatırım olarak gelmesi."

Yumaklı, çizdikleri perspektifin bugün değil, gelecek için olduğunu vurgulayarak, "Yani bizim gelecek nesillerimiz için. Bizim bugün İzmir'de olmamız aslında 3 kez planlayıp da gerçekleştiremediğimiz bir ziyaretin gerçekleşmesi." dedi.

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin su stresi altında olan bir ülke olduğunu da sözlerine ekledi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!