• Haberler
  • Ekonomi
  • Türkiye-KKTC 12. Ortak Komite toplantısı gerçekleştirildi

Türkiye-KKTC 12. Ortak Komite toplantısı gerçekleştirildi

Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonu ile düzenlenen Türkiye-KKTC 12. Ortak Komite Toplantısı Lefkoşa'da gerçekleştirildi.

Programa, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Olgun Amcaoğlu, KKTC Maliye Bakanı Özdemir Berova, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ile TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç'in yanı sıra oda temsilcileri ve iş insanları katıldı.

Programda, Türkiye ve KKTC arasındaki ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik yeni yollar, ticaret ve inovasyon alanlarında atılacak adımlar ve sürdürülebilir kalkınma konularında başlıklar ele alındı. Programın ardından düzenlenen imza töreninde, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ile KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu arasında “Ortak Komite Mutabakat Zaptı”, iki ülke arasında İş Birliği Protokolü ve “KKTC'ye İthal Edilen Ürünlerin Denetimi Konusunda İş Birliği Protokolü” anlaşmaları imzalandı.

T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile olan ilişkilerimiz sadece siyasi ve kültürel boyutta sınırlı değil”

Toplantının açılışında konuşan T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyeti'nin KKTC ile olan ilişkilerinin sadece siyasi ve kültürel boyutta sınırlı kalmadığını, ilişkileri ekonomik ve ticari alanlarda da derinleştirmeye büyük önem verdiklerini söyledi.

İki ülkenin büyük potansiyelini göz önünde bulundurduklarını, ticari ilişkileri bu potansiyel ile uyumlu, daha yüksek ve karşılıklı yarar sağlayacak seviyelere çıkarmak için çaba gösterdiklerini belirten Bolat, “Bu kapsamda, ticaretimizin çeşitlendirilmesi, yatırım fırsatlarının artırılması ve karşılıklı ticari faaliyetlerin teşvik edilmesi gibi alanlarda somut adımlar atmaktayız” diye konuştu.

KKTC'nin doğal kaynaklarının ve ekonomik gücünün bölgedeki stratejik önemini artırdığını vurgulayan Bolat, bu potansiyeli en iyi şekilde kullanarak birlikte gelecek inşa etmek üzere çalıştıklarını dile getirdi.

Bolat, Türkiye'nin KKTC'deki yatırımlarının ve ticaret hacmindeki artışın bu çabanın kanıtı olduğunu ifade ederek, KKTC firmalarının dünya ticaretine entegrasyonunu destekleyen projeler ve eylem planı üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Ambargo ve izolasyonlara rağmen KKTC'nin her geçen gün ekonomik gelişim göstermesinin dikkate değer bir durum olduğunu belirten Bolat, bu başarıdan dolayı KKTC'yi tebrik etti. Bolat, Türk firmalarının dünya ticaretindeki güçlü konumlarından KKTC firmalarının istifade etmesinin en büyük temennileri olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin her alanda desteklenmeye devam edeceğinin altını çizdi.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu: “Türkiye vizyonu KKTC'nin dünyaya kapılarının, ihracat ve üretimle açılabilmesi açısından önemli”

Toplantıda konuşan KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da ihracat ve üretimi kucaklayacak atılımlar için Türkiye'nin her zaman destek verdiğini belirterek, KKTC'nin ekonomik ve ticari hedeflere ulaşmasında, Türkiye'nin destek, tecrübe ve vizyon paylaşımlarının önemli olduğuna dikkati çekti.

İhracatın artırılıp, dış ticaret açıklarının kapatılması için farklı üretim modellerini ele aldıklarını aktaran Amcaoğlu, sanayi yatırımlarının yapılabilmesi için gereken adımların atılacağını kaydetti.

Amcaoğlu, KKTC'nin ihracatının, üretiminin, üretim modellerinin geliştirilmesiyle ilgili atılacak adımların tamamlanması konusunda uzun zamandır çalıştıklarını anlatarak, Türkiye vizyonunun KKTC'nin dünyaya kapılarının, ihracat ve üretimle açılabilmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç: “KKTC'ye ihracatımız yüzde 14 artışla 2,4 milyar dolar oldu”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç, 12. Karma Ortak Komite Toplantısı ve Ticaret Heyeti Açılışı vesilesiyle bir araya geldiklerini belirterek, Türkiye'nin, KKTC ile güçlü bir dayanışma içerisinde, kazan-kazan ilkesine dayanan ilişkiler kurmayı sürdürdüğünü söyledi.

Türk ihracatının çatı kuruluşu olarak, 120 bini aşkın ihracatçıyla bu çalışmanın bir parçası olmaktan gurur duyduklarını ifade eden Güleç, “Türkiye-KKTC Ticari ve Ekonomik İş Birliği Eylem Planı Çalışmaları çerçevesinde 9 eyleme katkı vermeye devam ediyoruz” dedi.

Mevcut eylemlerdeki ilerlemeleri katılımcılarla paylaşan Güleç, fuarlara katılım konusunda, KKTC firmalarını da bilgilendirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Türk İhraç Ürünleri Portalı'na 117 KKTC firmasının dahil olduğunu bildiren Güleç, kadın ve girişimciler arasında iş birliğinin geliştirilmesi üzerine eğitim programı gerçekleştirdiklerini ve ikili ticarette liralaşmaya yönelik toplantılar yaptıklarını anlattı.

Türkiye'nin KKTC'ye ihracatında geçen yıl yüzde 14'lük bir artış yaşandığına dikkati çeken Güleç, ülkeye toplam ihracatın 2,4 milyar doları aştığını aktardı. Güleç, “Küresel ticarette küreselleşme yerine bölgeselleşme eğiliminin hız kazandığı bu dönemde karşılıklı ticaretimizi daha da arttırmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

Güleç, tüm sektör temsilcileriyle KKTC Ticaret Heyeti için bir arada olduklarını ifade ederek, bu heyetin 2024 yılının ilk ticaret heyeti olması vesilesiyle kendileri için çok anlamlı olduğunu söyledi. Güleç, “2023 yılında 71 ülkeye 145 ticaret heyeti ve 72 alım heyeti düzenledik. Geçtiğimiz yıl ihracatçılarımızla 1,5 milyon kilometreden fazla yol kat ettik, yani dünyanın çevresini neredeyse 40 kez dolandık. 2024 yılında da, yine dolu dolu bir heyet takvimiyle ihracatçılarımızla olacağız” diye konuştu.

TİM heyetinden Kıbrıs Türk Sanayi Odası'na ziyaret

Programın ardından TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç ve beraberindeki heyet, TİM'in ilk yurt dışı ofisini bünyesinde bulunduran Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nı (KTSO) ziyaret ederek, KTSO Başkanı Ali Kamacıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya geldi. Ziyarette yaptığı konuşmada Güleç, aralarındaki birlikteliği daha da ileriye taşıma arzusunda olduklarını belirtti.
 

Bakmadan Geçme