Türkiye'nin savunma sanayisinde büyük adım atıldı

Türkiye, yerli ve millî savunma sanayisinde büyük bir adım daha atarak Aksaz Tersanesi Komutanlığı'nın açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen törende, yeni tip denizaltılar ve akaryakıt gemilerinin teslimi de yapıldı. Tören, Türkiye'nin savunma sanayisinde dışa bağımlılıktan kurtulma yolunda attığı adımların en somut örneklerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin savunma sanayisinde geldiği noktayı şu sözlerle özetledi: “Bugün, yerli ve millî savunma sanayimizin ulaştığı üstün seviyeyi ortaya koyan yeni tip denizaltımız ve akaryakıt gemilerimiz ile bu alandaki yüksek tesisleşme seviyemizin göstergesi Aksaz Tersanemizin ve denizaltı havuzumuzun hizmete girmesinin haklı gururunu yaşıyoruz.”

Bakan Güler, konuşmasında, geçmişte savunma sanayisinde dışa bağımlı bir ülke konumunda olan Türkiye’nin, özellikle son 20 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliği ve vizyonu sayesinde, kendi gemilerini ve silah sistemlerini tasarlayıp üretebilen bir ülke haline geldiğini vurguladı.

Bölgesel güç olma yolunda yeni adımlar

Aksaz Tersanesi’nin açılışı, Türkiye’nin bölgesel bir güç olma yolunda attığı stratejik adımlardan biri olarak öne çıkıyor. Bakan Güler, deniz savunma sanayisinde kat edilen büyük aşamalara dikkat çekerek, yeni açılan tersanenin, Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak deniz kuvvetlerini daha güçlü ve etkin kılma hedefine hizmet edeceğini belirtti.

Güler, “Deniz Kuvvetlerimizin harekât kabiliyeti ve etkinliği daha da artacak, deniz sistemlerimizin inşa, bakım ve onarım faaliyetleri daha yüksek kapasitede ve daha hızlı bir şekilde icra edilecektir” dedi. Aksaz Tersanesi’nin stratejik önemine değinen Güler, bu tersanenin, Akdeniz ve Ege’de faaliyet gösteren Türk donanmasının ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılayacak bir merkez olacağını ifade etti.

Yerli ve millî savunma sanayisinin önemi

Törende, yerli ve millî savunma sanayisinin Türkiye’nin bekası için ne denli önemli olduğu da vurgulandı. Bakan Güler, savunma sanayisinde hayata geçirilen projelerin, Türkiye’nin uluslararası arenadaki etkinliğini artırmak açısından da büyük önem taşıdığını belirtti. “Güçlü ve bağımsız bir savunma sanayisi, bekamızın ayrılmaz bir parçasıdır” diyen Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin her alanda en yeni teknolojilerle donatılması için çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini dile getirdi.

Cumhuriyetin ikinci asrında “Türkiye Yüzyılı” hedeflerine ulaşmak için çalıştıklarını belirten Güler, savunma sanayisinde elde edilen başarıların tarihimizin altın sayfalarına yazılacağını ifade etti.

Törenin sonunda, hizmete alınan denizaltı ve akaryakıt gemilerinin komutanlarına flandra teslim töreni gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde, Türk savunma sanayisinin geleceği için atılan bu adımlar, Türkiye’nin uluslararası arenada bağımsız ve güçlü bir aktör olma yolundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.
 

Bakmadan Geçme