• Haberler
  • Teknoloji
  • Türkiye'nin tarım ve gıda sektöründe ihtisaslaşmış ilk teknoparkı açıldı

Türkiye'nin tarım ve gıda sektöründe ihtisaslaşmış ilk teknoparkı açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin tarım ve gıda sektöründe ihtisaslaşmış ilk ve tek teknoparkı Mersin Agropark'ın açılışını yaptı. Tarım ve gıda sektörünün bilim, teknoloji ve inovasyon dünyasıyla buluştuğunu belirten Kacır, 'Bu merkez, teknoloji girişimlerine ev sahipliği yapacak. Tarım teknolojilerinde Mersin'i bir cazibe merkezine dönüştürüyoruz.' dedi.

Bakan Kacır, Mersin Agropark Tarım ve Gıda İhtisas Teknoparkı’nı açtı. Bereketli topraklarıyla, ihtişamlı Toroslar’ıyla, ticaretin kalbi limanıyla Akdeniz’in göz bebeği Mersin’in teknoloji ekosisteminde önemli bir adım daha attığını kaydederek, şunları söyledi: “Ülkemizin tarım ve gıda sektöründe ihtisaslaşmış ilk ve tek teknoparkı Mersin Agropark’la tarım ve gıda sektörümüzü bilim, teknoloji ve inovasyon dünyasıyla buluşturuyoruz. Tarım teknolojilerinde Mersin’i bir cazibe merkezine dönüştürüyoruz. 

 “Millî Teknoloji Hamlesi” vizyonumuz doğrultusunda; güçlü girişimcilik ve teknoloji ekosistemlerine sahip olmanın ne denli önemli olduğunun farkındayız. Bu nedenle teknoloji ve inovasyon ekosistemimize güç katacak adımları atıyoruz. “Millî Teknoloji Hamlesi” hedeflerimizi gerçekleştirirken, girişimcilik kültürünü tabana yayıyoruz.  Bu sürecin her aşamasını hızlandıracak altyapıları ve ihtiyaç duyulan destekleri sağlayarak girişimcilerimizin işini kolaylaştırıyoruz.

Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Tech-InvesTR programı gibi fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişimcilerimiz için çarpan etkisi oluşturmasını temin ediyoruz. TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Programı (BİGG) ile gençlerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değerli girişimlere dönüştürmelerini destekliyoruz.

2002 yılında sadece 2 teknoparkı bulunan bir ülke iken, gerçekleştirdiğimiz atılımla teknoparklarımızın sayısını 101’e çıkardık. Teknoparklarımızı; 92 binin üzerinde Ar-Ge personelinin çalıştığı ve 10 bini aşkın teknoloji girişimine ev sahipliği yapan bir ölçeğe yükselttik.  

Bununla beraber; teknoparklarımızda farklı sektörleri teknolojiyle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu sektörlerden biri de tarım sektörüdür. Teknolojinin hayatın her alanında yenilikçi çözümlerin kapısını araladığı 21. yüzyılda modern teknolojilerin tarımda kullanımının yaygınlaşmasını sürdürülebilir ve verimli bir tarım için olmazsa olmaz.

Özellikle hassas tarım uygulamaları, yapay zekâ, robotik sistemler, veri analizi ve uzaktan algılama gibi teknolojilerin tarımsal süreçlere entegrasyonu tarımsal üretimin her aşamasında daha fazla hassasiyet ve sürdürülebilirlik sağlıyor, gıda güvenliği, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal refah arasında bir denge kurmamıza imkân tanıyor.

Teknoparklarımız bünyesinde tarım teknolojilerinde yeni girişimlerin filizlenmesinin destekçisi oluyoruz. Teknoparklarımızda tarım teknolojilerinde çalışan 257 teknoloji girişimimize bugüne kadar sağladığımız Ar-Ge teşviği 2,4 milyar lirayı aştı.

Tarımsal ve teknolojik bilginin buluşmasına imkân tanıyan agroparklar tarım ve teknoloji sektörlerinin sinerjisini en üst düzeye çıkararak, her iki alandaki yeniliklerin birleştirilmesinde kritik bir rol oynuyor. Tarımsal inovasyonun merkez üssü olarak, sürdürülebilir ve verimli tarım uygulamalarının geliştirilmesi, test edilmesi ve uygulanması için benzersiz bir platform sunuyor. Türkiye’nin ilk tarım ihtisas teknoparkı Mersin Agropark’la; tarım ve gıda teknolojileri alanında yenilikçi girişimlerin gelişmesi ve büyümesinde öncü olacak bir altyapıyı Mersin’e kazandırıyoruz.

Bakanlığımızın 81 milyon lira desteğiyle hayata geçirdiğimiz bu merkez, teknoloji girişimlerine ev sahipliği yapacak. Bünyesinde yer alan yaklaşık 730 dönümlük Ar-Ge alanı, teknopark bünyesinde geliştirilen teknolojilerin bizzat sahada uygulanmasına ve test edilmesine imkân sağlayacak. 

Bakan Kacır, Mersin’de Çukurova Kalkınma Ajansı eliyle hayata geçirilen 19 projenin açılışını yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Mersin’i sanayisiyle, üretimiyle, istihdamıyla, sağlanan yatırım teşvikleriyle desteklemeye devam ettiklerini belirterek, “Ülke ekonomimizin lokomotif şehirlerinden Mersin’i yatırım teşvikleriyle hızlandırmaya, geliştirmeye devam ediyoruz. Son 22 yılda şehrimizdeki yeni ya da ilave yatırımlar için 2 bin 483 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 371 milyar lira tutarında sabit yatırımın ve 51 bin 300 nitelikli istihdamın önünü açtık.” dedi.

Mersin’de sanayinin çarklarının daha hızlı dönmesi için 5 yeni organize sanayi bölgesi ve 2 endüstri bölgesi kurduklarını belirten Kacır, “24 bin 500 ilave istihdam oluşturduk. Şehirlerimizin kalkınmasının, sürdürülebilir büyümesinin teminatı KOBİ’lerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Mersin’imizde 2002 yılına kadar parmakla sayılabilecek kadar az KOBİ’miz KOSGEB desteklerinden yararlanabiliyorken son 22 yılda 28 bin işletmeye 3,7 milyar lira ile destek verdik.” diye konuştu.

Kalkınma Ajansları mali ve teknik destek programları ve merkezi programlar vasıtasıyla, kamu kurumlarının, üniversitelerin, özel sektörün ve STK’ların toplam 532 projesine 2,1 milyar lira destek sağladıklarını anlatan Kacır, "Çukurova Kalkınma Ajansımız ile Mersin’de genç girişimciliği, kadın istihdamını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!