Türkiye ve Özbekistan arasında sağlık protokolü

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, ikincisi gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 'Türk Dünyası Tıp Kurultayı, Sağlık Bakanları Toplantısı ve Türk-Özbek Sağlık İş Forumu'na katılmak üzere Özbekistan'a gitti.

Türkiye ve Özbekistan arasında sağlık protokolü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TDT Sağlık Bakanları Toplantısı'nın geçen yıl Türkiye'de yapıldığını anımsatan Koca, bu yıl Semerkant'ta gerçekleştirilen toplantıya katılmaktan duyduğunu memnuniyeti dile getirdi.

Bakan Koca, Türkiye-Özbekistan 2. Sağlık İş Forumu'na katıldı
Forumun açılışında konuşan Koca, dünyada yaşanan gelişmelerin, sağlık sektöründeki tedarik sürecinin ne kadar önemli olduğunu yakın zamanda yaşanan koronavirüs salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı ve deprem, sel, yangın gibi doğal afetler ile bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Sağlık iş forumlarının, sağlık sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek ülkelerin karşılıklı sağlık pazar payının artırılması için önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Koca, “Türkiye ve Özbekistan'da kamu ve özel sağlık sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 250 firmadan toplamda bin temsilci bugün Semerkant'ta yeni bir başarı hikayesi yazmak için bir araya geldi” şeklinde konuştu.

Koca, Sağlık Bakanlığına bağlı özel bir şirket olan Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi'nin (USHAŞ) her iki ülke temsilcilerinin bir araya getirilmesi konusunda üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ve getirmeye devam edeceğini belirtti.

Bu ve benzeri programlar, var olan dayanışmamızı daha da ileriye taşıyacaktır

Bakan Koca, Türkiye ve Özbekistan arasında sağlık alanındaki ticari faaliyetler bir yandan devam ederken diğer yandan da sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi amacıyla eğitim ve benzeri etkinliklerin sürdüğünü söyledi.

Bu kapsamda geçen yıl eğitimi tamamlanan 75 Özbek sağlık personeline ek olarak, 20 Özbek hemşirenin de Bakanlığa bağlı Ankara Şehir Hastanesinde iki haftalık eğitimlerine devam ettiği bilgisini veren Koca, "Türkiye ve Özbekistan'ın sağlık alanındaki işbirliğinin önemli göstergelerinden biri olan bu ve benzeri programlar, var olan dayanışmamızı daha da ileriye taşıyacaktır" diye konuştu.

Türkiye ve Özbekistan sağlık kurumları arasında 10 adet protokol imzalandı

Bakan Koca, üniversiteler ve hastaneler başta olmak üzere, Türk ve Özbek kurumları arasında iş birliğine katkı sağlayacak 10 protokolü içeren 2024-2025 Eylem Planının Türkiye-Özbekistan Sağlık Bakanlıkları arasında yapılan törenle imzalandığını bildirdi.

Türk Devletleri Teşkilatı 2. Sağlık Bakanları Toplantısı hakkında konuşan Koca, şunları kaydetti: “Özbekistan’da gerçekleştirilen TDT 2. Sağlık Bakanları Toplantısını teşkilatın Genel Sekreteri, üye ülkelerle gözlemci ülkelerin bakanları olarak tamamladık. Toplantımızda ülkelerimizin sağlık alanındaki ilişkileri ve yeni ortak vizyonları ele alındı.

TDT 2. Sağlık Bakanları Toplantısı kapsamında Özbekistan Sağlık Bakanı Sn. Prof. Dr. Amrillo Inoyatov, Kazakistan Sağlık Bakanı Sn. Azhar Giniyat, Azerbaycan Sağlık Bakanı Sn. Teymur Musayev ve Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakan Yardımcısı Sn. Dr. Tilek Mammadaliyev’le yaptığımız ikili görüşmelerde ülkelerimiz arasındaki iş birliği konularını değerlendirdik.”

Bakmadan Geçme