- Haberler
- Kahramanmaraş
- Uluslararası Dîvânu Lugâti't-Türk sempozyumuna, Kahramanmaraş ev sahipliği yaptı
Uluslararası Dîvânu Lugâti't-Türk sempozyumuna, Kahramanmaraş ev sahipliği yaptı
Yazılışının 950. Yılında Uluslararası Dîvânu Lugâti't-Türk sempozyumu, Kahramanmaraş'ta gerçekleştirildi.
950. Yılında Uluslararası Dîvânu Lugâti't-Türk” sempozyumuna Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer’de katıldı.
“UNESCO Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün Yazılışının 950. yıl dönümü UNESCO iş birliğiyle kutlanması” etkinlikleri bağlamında düzenlenen sempozyum, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu (TDK), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (UTMK) iş birliğiyle Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.
İlk Türkçe sözlük olarak kabul edilen Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün yazılışının 950. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen programda, usta kalemler ve alanında uzman isimler edebiyatseverlerle buluştu.
Programın açılış konuşmalarını yapan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım; Türk dillerinin en eski sözlüğü konumunda olan Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün Türk dilindeki önemine ve programın edebiyat şehri Kahramanmaraş’ta yapılmasının değerine vurgu yaptı.
Sempozyumun Kahramanmaraş’ta yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Mükerrem Ünlüer konuşmasında, “Türk dillerinin en eski sözlüğü olan bu eser ortaya çıkarılışından bu yana 100 yıldan fazla bir süre geçti. O günden bugüne çok mühim, çok yönlü incelemeler, çeviriler hazırlandı, yayımlandı. Bugünkü Türkçenin, bizim Türkçemizin ve bütün öteki Türkçelerin ana söz varlığını oluşturan bu eser aynı zamanda Türk düşünce tarzının, hayat tarzının da örnek cümleler, atasözleri, şiir parçaları arasına serpiştirildiği bir hazinedir.
Kahramanmaraş’ta depreme rağmen eğitimi sürdürmek adına kararlılık sergileyen her iki devlet üniversitemizin de şehrin hızlı toparlanmasında katkısı çok büyük olmuştur. Sadece sosyal hayatı değil kültürel hayatı canlandıran bu sempozyum ve benzeri toplantılar da şehirde bu sürece katkı sağlamaktadır.
Sempozyuma doğrudan destek veren Türk Dil Kurumunun şehrimizde bulunması, böylesi bir toplantının baş mimarı olması oldukça kıymetli.
Geçmişten günümüze şiirin, şairin ve edebiyatın başkenti olan Kahramanmaraş’ın Unesco adaylığı çerçevesinde de stratejik bir önemi olduğunu gördüğümüz bu toplantının Unesco Türkiye Milli Komisyonu tarafından da manevi olarak desteklenmesini önemsiyoruz. Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı’na “Edebiyat Kenti” olarak başvuran Kahramanmaraş adaylığı sürecinde önemli yollar kat etti. Bu sempozyumla şehirde edebiyat, sanat ve kültür alanında devam eden çalışmalara bir yenisi daha ekleniyor.
Bu Sempozyumu Kahramanmaraş’ta düzenleme kararı alan Türk Dil Kurumuna, sempozyumu destekleyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Unesco Türkiye Millî Komisyonuna, son olarak bu toplantıya ev sahipliği yapan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitemize teşekkür ediyor; verimli bir program olmasını diliyorum.” dedi.
30-31 Ekim 2024 tarihleri arasında devam edecek olan sempozyumda, Türkologlar katılımcalara Dîvânu Lugâti’t-Türk ve yazarı Kâşgarlı Mahmud hakkında bilimsel değerlendirmelerde bulunacak.