Uluslararası Kahramanmaraş Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumu bitti!
Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında I. Uluslararası Kahramanmaraş Tarih, Kültür, Sanat Sempozyumu yapıldı.
Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 100. yılına özel yapılan I. Uluslararası Kahramanmaraş Tarih, Kültür, Sanat Sempozyumu’nda tam bir bilgi şöleni yaşandı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, El Sanatları Derneği işbirliğiyle düzenlenen sempozyum, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde iki farklı salonda üç gün sürdü. 108 tebliğin sunulduğu uluslararası sempozyuma Kazakistan, İran, Azerbaycan, Rusya, Kırgızistan, Macaristan, Polonya ve Moğolistan’tan da öğretim görevlileri katıldı.
Yurtiçi ve yurtdışından gelen öğretim görevlileri, akademisyenler, araştırmacılar Kahramanmaraş’a özgü geleneksel el sanatlarından nakışlı postal, çarık, yemeni, işlemeli ayakkabı, ahşap oyma, baston, aba, tel kırma, keçe yelek, halı-kilim, dantel, çorap gibi çeşitli alanlarla ilgili tebliğ sundular. Kahramanmaraş’ta icra edilen geleneksel el sanatlarının, diğer yörelerde yapılanlardan farkı, tarihleriyle birlikte dinleyicilere aktarıldı. Birçok sanat dalı Adem Durdi, Hasan Kıran, Ahmet İhsan Aslantürk gibi sanatçılar üzerinden örneklendirilerek ayrıntılarıyla değerlendirildi.
Sempozyumda Kahramanmaraş’ı tarih, kültür, sanat açılarından bütünüyle ele almak amaçlanmıştı. Bu yüzden Maraş’ın Haçlı Seferleri’nin ilk yarısındaki yeri, İstiklal Madalyası’nın verilmesi gibi tarihî; düğünlerde yapılan geleneksel adetler gibi toplumsal; Abdal Halil Ağa örneğinde vurmalı çalgılar gibi müzikal; Germanicia mozaikleri gibi sanatsal; Necip Fazıl Kısakürek şiiri gibi edebî konular bilimsel veriler eşliğinde müzakere edildi.
Sempozyum 18-20 Şubat 2020 tarihleri arasında yapıldı. Birbirinden ilgi çekici tebliğler, kitap olarak da yayımlanacak.
Sempozyumla bağlantılı olarak aynı gün paralel açılan Kahramanmaraş Geleneksel El Sanatları Sergisi de yoğun ilgiyle karşılandı.