Uluslararası Kuluçka Merkezi açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) önderliğinde hayata geçirilen Uluslararası Kuluçka Merkezinin açılışını yaptı. Kacır, özellikle dost ve kardeş ülkelerden, gönül coğrafyasından olan girişimcileri, Türkiye teknoloji ekosisteminin sunduğu fırsatlar ve avantajlarla buluşturacaklarını belirtti.

Yakın zamanda Tech Visa uygulamasını yürürlüğe alacaklarını dile getiren Kacır, "Program ile teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yeteneklerle yenilikçi iş modelleri ve teknolojiye dayalı çalışmaları olan uluslararası teknoloji girişimlerini ülkemize davet edeceğiz." ifadesini kullandı.

Girişimcilik dünyası

İslam coğrafyasıyla birlikte tüm gönül coğrafyasının gençlerine girişimcilik dünyasının kapılarını aralayacaklarını söyleyen Kacır, "Coğrafyamız, sahip olduğu düşünce zenginliği, bilimsel kapasite ve öncü şahsiyetlerimizle insanlık tarihinde silinmez izler bıraktı. Muallim-i sani Farabi, tıbbın babası İbn-i Sina, Mukaddime'si ile insanlığın düşünce ufkunu aydınlatan İbn-i Haldun, fizikte, matematikte ve astronomide döneminin dehası Biruni, güneşin ve gökcisimlerinin hareketlerini keşfeden Fergani, mevsimlerin oluşumunu tespit eden Ali Kuşçu, sibernetik alanının öncüsü Cezeri, bizim medeniyetimizdendir, bizdendir.” diye konuştu. 

Teknoloji ve girişimcilik

Gençlerin teknolojide ve girişimcilikte daha fazla söz sahibi olma gayretlerinin her zaman yanında olmaya devam edeceklerini kaydeden Kacır, “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Bilişim Vadisi ve ICYF işbirliğiyle hayata geçen ve açılışını gerçekleştirmek üzere bir arada bulunduğumuz Uluslararası Kuluçka Merkezi işte bu yaklaşımın eseridir." dedi.

Yatırımcılara ulaşma imkanı

Kacır, Müslüman girişimcilere ofis alanı, eğitim, danışmanlık, mentörlük, küresel ağ oluşturma, uluslararası programlara katılım ve yatırımcılara ulaşma imkanı sunan bu merkezin İslam coğrafyasının kalkınma yolculuğuna önemli bir iz bırakacağını ifade etti. Finanstan e-ticarete, blok zincirden yapay zeka ve oyuna kadar farklı teknoloji alanlarında girişimcilere küresel pazarda kendilerini gösterme fırsatı sunacak Uluslararası Kuluçka Merkezinin gençlere, girişimcilere hayırlı olmasını temenni eden Kacır, "İslam coğrafyamızın huzur ve refahı için birlik ve beraberliğin ne kadar hayati kıymete sahip olduğunu Gazze'de yaşanan katliamla tekrar müşahede ediyoruz." dedi. 

7’den 70’e

Teknoloji ve inovasyon ekosistemine güç katacak adımları kararlılıkla atmaya devam edeceklerini ifade eden Kacır, “Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkarma çabamızda bizlere güç çarpanı olacak dev bir AR-GE, yenilikçilik, inovasyon ekosistemini adım adım inşa ediyoruz. Girişimcilik kültürümüzü 7'den 70'e yayıyor, destek mekanizmalarımızla, kurduğumuz altyapılarla girişimcilerimizin ürüne, üründen pazara yolculuğunu hızlandırıyoruz. Sadece son 4 yılda ülkemizden çıkan 7 Turcorn ve robotikten sağlığa, finansal teknolojiden yapay zekaya sayısız başarı hikayesi, ülkemizin teknoparklarıyla, kuluçka merkezleriyle, TEKMER'leriyle, girişim sermayeleriyle, hızlandırıcı programlarıyla teknoloji girişimciliğinde bir marka olduğunun ispatı niteliğindedir.” şeklinde konuştu.

100 Turcorn hedefi

Kacır, şunları kaydetti: “Bizler için bu başarılar, yalnızca buzdağının görünen yüzünü temsil ediyor. Biliyor ve inanıyoruz ki ülkemizin en kıymetli hazinesi insan kaynağımıza yatırım yapmaya devam edersek, girişimlerimizi finansman kaynaklarıyla, nitelikli altyapı ve programlarla buluşturursak, 2030 yılında 100 Turcorn ve 100 bin teknoloji girişimciliği hedefini gerçeğe dönüştüreceğiz. Bu anlayışla, TEKNOFEST'le gençlerimizin hayallerinin peşinden koşmasına fırsat sunuyor ve fikirlerini girişimlere dönüştürmelerini teşvik ediyoruz. Cumhuriyet'imizin 100. yılında İstanbul, Ankara ve İzmir'de dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivallerini gerçekleştirdik. Takeoff Uluslararası Girişimcilik Zirvesi ve TEKNOFEST bünyesinde ilk kez geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz Girişim Yarışmaları ile gençlerimizin yanlarında yer aldık."

Çarpan etkisi

Bakan Kacır, Tech-InvesTR programı, Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları ve Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu başta olmak üzere farklı eş finansman ve fon mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişimciler için çarpan etkisi oluşturmasını sağladıklarını belirtti.

Kacır, "Turcorn 100 programımızla da unicorn adayı başarılı teknoloji girişimlerimizin küresel pazarlara açılarak daha hızlı ölçeklenmesi adına destekler sunuyoruz." dedi.

Türkiye'nin girişimcilik ekosisteminin ve bu ekosistemin kalbi konumundaki İstanbul'un marka değerini artıran çalışmalara imza atmaya devam edeceklerini vurgulayan Kacır, "İstanbul'u teknoloji girişimlerinin global buluşma noktasına dönüştürerek girişimcilikte dünyanın ilk 20 şehrinden biri haline getireceğiz." ifadesini kullandı.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!