Uraloğlu, 'Ekonomik büyümenin ilk şartı güçlü ulaşım altyapısı'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ekonomik büyümenin birincil şartının güçlü bir ulaşım altyapısı olduğunu ifade etti. Bakan Uraloğlu, 'Ulaşım olmadan ticaret olmaz. Ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 282 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceğiz.' dedi.
Kahramanmaraş 3 Şubat-
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2025 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması programında konuştu. Bakan Uraloğlu, 1993 yılından bu yana dış ticaretin gelişmesini sağlamak ve iş insanlarını en üst düzeyde temsil etmek üzere faaliyetlerini sürdüren TİM’in her zaman alanında lider bir kuruluş olduğunu ifade etti. Uraloğlu, “İhracatçılarımızın sorunlarının çözümüne yönelik çok başarılı çalışmalar gerçekleştirmiş, Türk ekonomisinin büyümesine büyük katkı sağlamıştır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin büyüme performansı dünya ortalamasının üstünde
AK Parti Hükümetleri döneminde Türkiye’nin yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüme performansıyla yüzde 3,6 olan dünya ortalamasının üstünde bir büyüme performansı sergilediğine işaret eden Uraloğlu, “2002 yılında kişi başına düşen milli gelirimiz yaklaşık 3 bin 500 dolar iken 2024 yılında 15 bin doları aştı. 2028’de kişi başına gelirimizin 20 bin doların üstüne çıkmasını bekliyoruz. Ülkemizin 2053'te dünyada ilk 10 ekonomi, satın alma gücü paritesine göre ise dünyada ilk 5 ekonomi arasında yer almasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Trabzon Doğu Karadeniz’in en fazla İhracat yapan ili
Uraloğlu ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat yoluyla büyüme ilkelerine bağlı kalarak, başarı hikâyeleri yazmayı sürdürdüklerini de kaydetti.
2024 yılında ihracatta rekor tazelediklerinin altını çizen Uraloğlu, “31 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı, 54 ilimizde ihracat arttı. Trabzon’umuz da yaklaşık 1,3 milyar dolar ihracatıyla 2024 yılında ülkemizin en çok ihracat yapan 19. ili oldu. Trabzon ayrıca Doğu Karadeniz’de en fazla ihracat yapan il oldu.” dedi.
Geçen yıl 324 bin 438 tona ulaşan Türkiye’nin fındık ihracatının yüzde 32'lik kısmını tek başına Trabzon’un yaptığını anlatan Uraloğlu, “Ülkemize 836 milyon 599 bin dolarlık döviz girdisi sağladı. Trabzon'dan 2024'te 22 ülkeye yapılan su ürünleri ihracatı da bir önceki yıla göre yüzde 21 artarak yaklaşık 145 milyon dolara ulaştı. Hiç şüphesiz Trabzon her zaman ülkemizin kalkınma sürecinin tüm aşamalarında kendine önemli bir rol edinmiştir ve Türkiye ekonomisinin küresel ekonomiye geçiş serüvenine katkı sağlamaya devam etmektedir.” açıklamasında bulundu.
TİM’in yeni fikirlere ve yenilikçiliğe verdiği önemle de adından söz ettiren bir teşkilat olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “TİM, bu misyon ve vizyonuyla, ihracatçılarımızın sorunlarının çözümünde her daim öncü rol oynamış, onlara dünyanın dört bir yanında rehberlik etmektedir. Kuşkusuz önümüzdeki süreçte bu çalışmalar daha çok önem arz edecektir. Çünkü bir yandan dünyadaki ticaret dengeleri ve ticari anlayışlar kökten değişirken diğer yandan küresel piyasalar her geçen gün daha fazla arzla karşılaşmaktadır.”
Ekonomik büyümenin ilk şartı güçlü ulaşım altyapısı
Ekonomik büyümenin birincil şartının güçlü bir ulaşım altyapısı olduğunu belirten Uraloğlu, “Ulaşım olmadan ticaret olmaz. Yol sayesinde yatırım gelir. Nasıl ki toprağı bereketlendiren nehirler geçtikleri yerlere canlılık getiriyorlarsa, ulaştırma projeleri de böyledir. Bir bölgeye ne kadar güvenli ve hızlı ulaşabilirseniz o bölgede o kadar sanayi gelişir, ülke kalkınır, ekonomi büyür, istihdam oluşur.” dedi.
Orta Koridor’un etkinliğini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz
Türkiye’de çok modlu ulaşım bağlantıları sağlamanın yanı sıra, uluslararası koridorlar oluşturarak kıtalar arasında kesintisiz ve kaliteli ulaştırma altyapıları tesis etmek üzere de çok ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Uraloğlu, “Türkiye olarak; Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’ndan Zengezur Koridoru’na kadar birçok projeyle Orta Koridor’un etkinliğini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bildiğiniz üzere Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı demiryolu taşımacılığına yeni bir yön vermiştir. Zengezur Koridoru'nun hayata geçirilmesiyle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Bu koridor ile Orta Koridor üzerindeki taşımacılık rotalarına alternatif bir seçenek sunmayı amaçlıyoruz.” dedi.