- Haberler
- Kahramanmaraş
- Uygar Gündeşli, 'Kahramanmaraş'ta 100 binden fazla insan bu uygulamadan etkilendi'
Uygar Gündeşli, 'Kahramanmaraş'ta 100 binden fazla insan bu uygulamadan etkilendi'
Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Uygar Gündeşli, imara kapatılan malum alanlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş'ta ilan edilen uygun olmayan alanlar nedeniyle 100 binden fazla insanın etkilendiğini söyleyen Gündeşli, bu insanların daha fazla mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı tarafından ilan edilen uygun olmayan alanlar inşaat yapmaya uygun mu, değil mi?
İnşaat Yüksek Mühendisi Uygar Gündeşli, imara kapatılan alanlarla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “8200 dönümü, 3149 binayı, 31290 bağımsız bölümü ve 100 binin üzerinde insanı etkileyen ve tartışma konusu olan bu alanlar, öncelikle Kahramanmaraş depremlerinden 3 ay sonra Mayıs 2023’te heyelan riski olduğu ve Merkezde kırılmayan fayların olduğu gerekçesiyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygun olmayan Alan olarak ilan edildi. Bu işleme yönelik 1. Rapor oluşturulurken MTA'nın 2011 Türkiye deprem fay haritasından ve bir akademisyenin çalışmasından faydalanıldığı belirtildi. Bu alanda kalan orta hasarlı yapılara güçlendirme izni verilmediği gibi ağır hasar almış ve yıkılmış yapılara da yerinde dönüşüm izni ile yeni yapılaşma izni verilmedi. Eğer rapor ve alınan karar değişmezse İlerleyen süreçte bu alanda kalan az hasarlı ve hasarsız yapıların da boşaltılması gerekecek.
Sonrasında Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında, Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilciliğinin ve Akademisyenlerin de yer aldığı bir heyet tarafından 2. bir rapor oluşturuldu. Bu rapora göre uygun olmayan alanın olmadığı belirtildi.
Şuan ise Bakanlık üç Profesör Hocadan oluşan bir heyet kurarak bu iki raporu inceleyip nihai kararı vereceği belirtildi. 27 Mart tarihinde Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda nihai kararı verecek olan Bakanlığı temsilen katılan Sn. Genel Müdür Başkanlığında Hocalar tarafından "Mikro Bölgeleme Çalışması Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantıda bazı bilgiler verilerek, soru cevap sonrası birbirine aykırı 2 raporu inceleyip nihai kararı verebilmek için Kahramanmaraş Halkından bir ay daha süre istenildi.
Sonuç olarak; Benimde bulunduğum toplantıda Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Sn. Volkan Dalyan'ın elle tutulur, bilime ve ilime dayanan sorularına, heyette bulunan hocaların verdiği cevap ve yorumlarından anladığım kadarıyla;
Fayların mevcudiyetini koruyacağı, kaldırılmayacağı ancak yer yer 570 metreyi bulan fay sakınım bandının daraltılacağı,
Heyelan RİSKİ bulunan alanların ise bir kısmının İPTAL edileceği, bir kısmının önlem alınması gereken alan olacağı, kalan kısmının ise UYGUN OLMAYAN alan olarak devam ettirileceğini anlıyorum.
Eğer şehir merkezinde tehlike arz eden, canlı ve kırılma ihtimali olan bir fay var ise; Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük iki depremi olan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu faylarda herhangi bir artçı deprem ölçülmüş müdür? Bu fay en son ne zaman kırılmıştır? Kırılma ve deprem üretme periyodu kaç yıldır? Üretirse kaç büyüklüğünde ve şiddetinde deprem üretir? Yüzey kırığı oluşturur mu? Oluşturursa tam iz düşümünden mi oluşturur? Türkiye'de MTA Deprem tehlike haritasına göre şehir merkezinden fay hattı geçen kaç il ve ilçe vardır? Bu illerde de uygun olmayan alan ilan edilecek ve yapılaşmaya kapatılacak mı? Gibi, Kahraman Şehrin teknik düşünen bir evladı olarak merak ettiğim sorular var...
Bir an önce Yetkililer tarafından doğru adımlar atılıp, doğru kararlar verilerek insanların daha fazla mağdur edilmemesini temenni ediyorum.”