Uzmanından Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme için öneriler
Kurban Bayramı yaklaşırken, gazetecin.com yazarı Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Bayraktar, vatandaşları sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda uyardı. Bayraktar, bayramda özellikle et tüketimi ve beslenme saatleri konusunda önemli bilgiler verdi.
Bayraktar, et tüketiminin öğlen saatlerinde yapılmasının sindirim sistemini rahatlatacağını belirtti. Gece saatlerinde ağır yemeklerin sindirimi zorlaştırabileceğini vurgulayan Bayraktar, öğle saatlerinde tüketilen etin sindiriminin daha kolay olacağını dile getirdi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Bayraktar: “Kurban Bayramı denilince aklımıza ilk gelen kırmızı et tüketimi oluyor. Kırmızı et demir, B12 ve protein açısından oldukça zengin bir kaynak fakat bununla beraber doymuş yağ içeriği de oldukça yüksek. Bu nedenle tüketimde aşırıya kaçıldığı zaman kan kolesterol ve ürik asit seviyelerini de yükseltmesi mümkün. Et pişirilirken sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli ve et görünür yağlarından arındırılarak pişirmelidir. Hazmı kolaylaştırmak adına et tüketimini akşam saatlerine bırakmayıp, mümkün mertebe öğlen saatlerinde tüketilmelidir.” Dedi.
Etin dinlendirilmesi
Kesilen etin hemen tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, etin kesildikten sonra yaklaşık 12-24 saat dinlendirilmesinin sindirim sağlığı için önemli olduğunu ifade etti. Bu süreçte etteki "Rigor Mortis" durumunun azalacağını ve etin daha yumuşak olacağını belirten Bayraktar, “Kurban kesildikten hemen sonra değil de kesimden yaklaşık 12-24 saat sonra tüketilmelidir, bu durum etteki ölüm sertliği olarak adlandıran Rigor Mortis durumunun azalmasına ve etin yumuşamasına yardımcı olacaktır. Böylelikle sindirim problemi ve hazımsızlık yaşamadan tüketim sağlamış olursunuz. Eti pişirirken haşlama, ızgara ve fırınlama yöntemi gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir” dedi.
Sağlıklı pişirme yöntemleri
Bayraktar, etin pişirilirken haşlama, ızgara veya fırınlama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu yöntemlerin, etteki yağ oranını azaltarak daha sağlıklı bir yemeğin ortaya çıkmasına yardımcı olacağını belirtti.
Yeşillikli salata ve sebzeler
Etin yanında bol limonlu yeşillikli salata ve mevsim yeşilliklerinin tüketilmesinin önemine değinen Bayraktar, bu besinlerin demir emilimini artıracağını ve porsiyon kontrolünü sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca, bu şekilde diyet posasına katkıda bulunulabileceğini söyledi.
Sağlıklı içecek tercihleri
Bayraktar, etin yanında asitli, şekerli içecekler yerine kalsiyum ve protein açısından zengin ayran, yoğurt veya kefir gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, öğün aralarında sade maden suyu, ev yapımı şekersiz limonata veya bitki çaylarının sağlıklı alternatifler olduğunu ifade etti.
Tatlı tercihi
Bayramın geleneksel tatlıları yerine daha sağlıklı seçeneklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, aşırı şekerli ve yüksek kalorili tatlılardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Daha hafif tatlılar olarak sütlaç, muhallebi, dondurma, hoşaf veya komposto önerdi.
Kronik rahatsızlığı olanlar için öneriler
Obezite, diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin bu süreçte beslenmelerine ekstra dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bu kişilerin önerilerine daha sıkı bir şekilde uymaları gerektiğini söyledi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Bayraktar, tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nı kutlayarak, herkesin sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmesini diledi.