Uzun yola çıkmadan önce araç bakımı şart

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatile çıkacak vatandaşların araç bakımlarını yaptırmaları, hem kendi güvenlikleri hem de diğer sürücülerin güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Besim Oto İşletmesi sahibi Haluk Besim Bakacak, Ekonomi-X gazetecisine yaptığı açıklamada, tatil öncesi araç bakımlarının önemini vurguladı.

Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşların masraflarının arttığını hatırlatan Bakacak, “Bu dönem biraz ekonomik şartlardan dolayı Kurban Bayramı'nda araya girmesiyle işlerimiz biraz sakin gidiyor. Tatile gidecek olan sürücüler ailelerinin ve kendi can güvenliğini için araçlarının bakımı yaptırmalılar. Sanayiye gelip burada araçlarının motor yağlarına, motor suyuna, fren sistemlerini, klima bakımlarına, klima filtresine ve otomobillerinin lastiklerini kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Bunların dışında özellikle cam sileceğinin sadece kışın değil, yaz mevsiminde de önemlidir. Uzun yola çıktığımızda yağmur yağmayacağını bilemeyiz. Bu nedenle yaz mevsiminde cam sileceklerinin kontrol etmeleri gerek.” dedi. 

Fiyat araştırması yapmanın önemi

Araçlarına bakım yaptıracak olan müşterilerin yaptıracakları işlemlerle ilgili fiyat araştırması yapmaları yönünde tavsiyede bulanan Bakacak, “Araç sahiplerine benim tavsiyem bazı şeyleri araştırsınlar. Mesela bir yağ bakımı, ortalama bir aracın yağ bakımını 2 bin lirayla 3 bin lira arasında fiyat değişiyor, dizel arabalarda. Benzinli arabalarda bu biraz daha aşağıya düşüyor. Tabii ki mazot filtresi değiştirirsen farklı oluyor. Diğer filtreleri değiştirirseniz farklı oluyor. Onlarla alakalı tabii ki fiyatlarını bir araştırsınlar.”

Sahte yağ tehlikesine dikkat

Araçlarına yağ bakımı yaptırma isteyen araç sahiplerinin çok dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Bakacak, “Şu anda piyasada özellikle çakma yağı dediğimiz arındırılmış, temizlenmiş yağlar var. Bizden eski yağları topluyor, götürüyorlar, onu götürüp merdiven altı tabir edilen yerlerde arındırılmış şekilde temizliyorlar. X firmanın bidonuna koyuyorlar. Getirip burada müşteriye satıyorlar. Bunlara çok dikkat etsinler. Geçen müşterimizin bir tanesi motor yağı, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi, hepsini bin 500 liraya almış. Ben sadece bu aracın bin 500 liraya sadece yağını veriyorum. 250 lira yağ filtresi, 250 lira hava filtresi, 250 lira polen filtresi. Nasıl aldı bu adam bin 500 liraya. İnternetten getirttirmiş. Bu internetten aldığınız motor yağı ve diğer malzemeleri o aracınıza koyduğunuz zaman çok büyük miktarda külfete mal olacak. Arızaya mal olacak. Araç sahipleri lütfen dikkat etsinler. Yani araştırsınlar. Düzgün esnaflarımız var. Güzel ustalarımız var. Onları araştırsınlar.” diye konuştu.

Uzun yolculuklar öncesi araç bakımlarının önemini vurgulayan Haluk Besim Bakacak, sürücülerin güvenliği için bu bakımların ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlattı.
 

Bakmadan Geçme