Verilen sözler tutulmazsa son adımı atmayız

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İsveç ve Finlandiya'ya PKK ve FETÖ mensubu teröristlerin iadesine ilişkin taleplerle ilgili yazı gönderildiğini kaydetti. İadesi reddedilenleri yeniden isteme, cevap gelmeyenleri de hatırlatan yazıların gönderildiğini vurgulayan Bakan Bozdağ, 'Bakanlık olarak hazırlıklarımızı yaptık. Taleplerimizi İsveç ve Finlandiya'ya gönderen yazıları, ilgili ülkelere gönderdik' dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, Haber Global canlı yayınında soruları yanıtlayarak, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Şu anda Amerika, NATO’nun üyesi. Ama bizim iade taleplerimize terör örgütü söz konusu terör örgütü üyeleri olduğu zaman bugüne kadar hiç olumlu cevap vermedi. Almanya öyle, Fransa öyle, İngiltere öyle, Yunanistan öyle. Pek çok NATO üyesi ülke, Türkiye'ye düşmanlık eden, Türkiye'nin aleyhine silahlı eylem koyan, terör eylemi yapan, pek çok teröristi maalesef aramızdaki onca ilişkiye, sözleşmeye rağmen, iade etmemeyi tercih ediyorlar ve bizde bunları görüyoruz. Onların yaptıklarını da biliyoruz. Onun için de bir kez daha dünya kamuoyunun önüne bu çifte standardı, Türkiye'ye karşı adil olmayan tutumu biz buradan gündeme taşımıştık.

Bize verilen sözler tutulmazsa son adımı atmayız

Orada mutabakat altına alındıktan sonra bunlar her iki ülkede de oluşturuldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın orada yaptığı açıklamada açıkladığı andan itibaren de Türkiye'de bu mekanizma, güvenlik, istihbarat ve adalet kurumları üzerinden oluşmuş durumda. Şimdi bu süreci biz izleyeceğiz, takip edeceğiz. Çünkü bu üyelik süreci belli bir zaman alıyor ve tamamlayıcı başkaca işlemleri de var bunun, bunlar bitmeden üyelik süreci tamamlanmış olmayacaktır. Biz bu izleme şeyi ile mutabakat metninde yer alan taahhütlerin hayata geçirilmiş olup olmadığını da biz denetleyeceğiz. Onlar da tabi kendi ülkelerinde kurdukları bir şeyle de bunların neyini yaptı, ne kadar yaptı, niye yapmadı, niye yaptı? Karşılıklı da görüşmeler bundan sonra muhtemelen olacaktır, birlikte takip edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı, bize verilen sözler tutulmazsa biz son adımı atmayız.

Adil olun, tarafsız olun, eşit davranın

Bizim Avrupa Birliği sürecimizde Türkiye'nin yaşadığı gerçekleri her Türk vatandaşının iyi değerlendirmesinde fayda var. Biz Avrupa Birliği üyeliği için 60'lı yıllardan beri Avrupa'nın kapısında bekliyoruz. Şimdi düşünün biz gitmişiz, oturmuşuz kapıya, 10 yıl geçmiş arkadan gelen geçmiş 70'li yıllarda kapıda bekliyoruz sıra almışız. Önce bizim girmemiz lazım, arkadan gelenler geçmiş, 80'li yıllar geçmiş, 90'lı yıllarda geçmiş, 2000’li yıllarda geçmiş ve hem Kopenhag Siyasi Kriterlerini hem Maasricht Kriterlerini yerine getirmediği sabit olan ülkeler, Türkiye ile hukuk devleti standardı, insan hakları standardı kıyas götürmeyecek ülkelerin tamamı oraya üye olmuş.

Şimdi bizim şunu deme hakkımız yok mu? Yahu ne oluyor? Siz eğer adil bir Avrupa Birliği üyelik süreci işletiyorsanız ve eğer kurallarınızı herkese eşit uyguluyorsanız tarafsız değilseniz, biz 60 yıldır bu kapıda oturuyoruz. Daha dün müracaat edenleri hemen alıyorsunuz ve sizin koyduğunuz kurallara, standartlara uymadığı halde alıyorsunuz. Türkiye, sizin koyduğunuz kurallara standartlara uyduğunu halde siz Türkiye'yi hala bekletmeye devam ediyorsunuz. Bir defa bizim Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi organlarından beklediğimiz şeylerin tamamı bize karşı, bir;  adil olun. İki;  tarafsız olun. Üç; eşit davranın. Maalesef bu 3 ülkede de adil değiller, tarafsız değiller, eşit davranmıyorlar.” İfadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme