Verimliliği artıracak projelere tam destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, küresel pazarlarda rekabetçiliğin ve verimlilik odaklı sürdürülebilir büyümenin güçlü girişimcilik ekosistemiyle sağlanabileceğini belirterek, 'Son 20 yılda verimlilik alanında 2 binden fazla projeye 5,3 milyar liranın üzerinde destek sağladık.' dedi.
Bakan Kacır, Asya Verimlilik Teşkilatı (AVT) tarafından her yıl üye ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilen, ev sahipliğini Türkiye’nin yaptığı 64. Verimlilik Merkezleri Planlama Çalıştayı’na (64th Workshop Meeting of Heads of NPOs) katıldı.
Verimlilik konusunda önemli gelişmeleri ele almak ve sürdürülebilir bir dünya inşa etmek için neler yapabileceğinin çalıştayda ele alınacağını belirten Kacır, şunları kaydetti: Verimlilik konusunda en yetkin isimlerin bir araya geldiği bu çalıştayda; Bir yandan Asya Verimlilik Teşkilatı’nın geçtiğimiz yıl faaliyetlerini değerlendirirken, diğer yandan teşkilatın önümüzdeki iki yıllık programını planlayacağız. Tüm dünyada kamu otoritelerinin ve işletmelerin ajandalarında en üst sırada yer alan ikiz dönüşümün, sürdürülebilirlik ve verimlilik noktasında sunduğu fırsatları masaya yatıracağız.
Müreffeh bir geleceğin ve sürdürülebilir bir büyümenin temelinde verimlilik, verimliliğin temelinde ise dijital ve yeşil dönüşüm yer alıyor. Verimlilik odaklı projeleri ve uygulamaları desteklemek için dijital ve yeşil dönüşümde önemli programlar yürütüyoruz.
İşletmelerimizin verimliliğinin artırılması ve dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması adına model fabrikaları hayata geçiriyoruz. Model fabrikalarımızda işletmelerimize; dijital dönüşüm, sürekli iyileştirme, yalın üretim gibi konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Destek sağlanan işletmelerimizde önemli düzeyde performans artışlarına şahit olduk. Bu işletmeler; verimlilikte yüzde 76’ya ve üretimde yüzde 140’a varan artışın yanı sıra ürün maliyetlerinde yüzde 18’e kadar tasarruf sağladı. Bu nedenle; bugün 8 olan model fabrika sayımızı, önümüzdeki dönemde 14’e çıkarmayı planlıyoruz.
Verimliliklerini artırmak isteyen akademi ve kamu dünyasıyla birlikte özel sektörün yenilikçi projelerini de TÜBİTAK eliyle destekliyoruz. Bu kapsamda son 20 yılda, verimlilik alanında 2 binden fazla projeye 5,3 milyar liranın üzerinde destek sağladık. Her yıl düzenlediğimiz “Verimlilik Proje Ödülleri Programı” ile işletmelerimize verimlilik bilinci ve kültürü kazandırıyor, verimliliği artıran projeleri teşvik ediyoruz. Bu program kapsamındaki projeleri değerlendirerek başarılı bulunan işletmelerimizi ödüllendiriyoruz.
Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemimizin kurumsal altyapıları olan teknoparklarımızda, verimlilik içerikli 83 proje yürütücü firmamızın 850’den fazla projesini destekliyoruz. Özellikle kısıtlı bütçeleriyle verimliliklerini artırmak, süreçlerini iyileştirmek isteyen KOBİ’lerimizin yanında yer alıyoruz.
KOBİGEL Destek Programı ile verimlilik alanında bin 783 projeye 2 milyar liradan fazla destek sağladık. Yine KOSGEB ve TÜBİTAK iş birliği ile sanayide döngüsel ekonomi ve yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması amacıyla 450 milyon dolar proje desteği sağlayacağız.
TÜBİTAK koordinasyonunda faaliyet gösterecek olan, Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü’nü kurduk. Bu Araştırma Enstitümüzle birlikte, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yönelik Ar-Ge çalışmaları yürüteceğiz. Son yirmi yılda; TÜBİTAK’ın destek programları kapsamında yeşil dönüşüm alanında 2 bin 200’den fazla projeye 5,8 milyar liralık destek sağladık.
Ülkemizin güçlü üretim altyapısının daha yeşil ve rekabetçi bir yapıya kavuşması adına organize sanayi bölgelerimizi “yeşil ve sürdürülebilir üretim alanlarına” dönüştürüyoruz. OSB’lerimizde yeşil altyapı yatırımlarını desteklemek için 300 milyon dolarlık finansman ile “Dünya Bankası Türkiye OSB Projesi” başlattık. Bu kapsamda yeşil ve teknolojik çözümler içeren altyapı, ileri atık su arıtma tesisi, su geri kazanım, GES, sıfır atık, biyogaz tesisi gibi alanlarda projeleri destekleyeceğiz.
Kısa süre için de hayata geçireceğimiz “Yeşil Dönüşüm Destek Programı” ile de sanayimizin yeşil dönüşümünü sağlayacak; Enerji verimliliğinin artırılması, sera gazı emisyonlarının azaltılması, hammadde verimliliğinin artırılması, atıkların azaltılması gibi uygulamaları ve öncelikli yatırımlar kapsamında değerlendireceğiz.
Verimlilik alanında uluslararası iş birliklerinin kritik öneme sahip olduğunun bilincindeyiz. 2020 yılının başında Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası tarafından kurulan MEXT Teknoloji Merkezi ile Dünya Ekonomik Forumuna bağlı "Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı"na katıldık. Böylece dijital dönüşümde küresel trendleri yakından takip etmemizi sağlayacak büyük bir adım attık.
7,5 milyar avro bütçeli “Dijital Avrupa Programı”na katılım sağlayarak Avrupa Birliği ile stratejik bir iş birliği kurduk. Bu program, “Yüksek Başarımlı Hesaplama” ve “Yapay Zeka” gibi alanlarda önemli altyapıların kurulumuna ve insan kaynağının yetiştirilmesine finansman sağlayacak.
Çağımız dünyasında uluslararası iş birlikleri hayati önem taşıyor. Türkiye olarak bizler de iş birliklerini önemserken, kazan-kazan anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu noktada; jeopolitik konumumuz gereği kıtalararası bir köprü vazifesine sahibiz. Bölgesinde güç sahibi, dünya sahnesinde sözü geçen bir Türkiye’nin doğudan yükselen güneşi, Asya’nın yükselişini görmemesi düşünülemez. Bu nedenle; Asya ülkeleri ile birçok alanda önemli iş birliklerimiz mevcut olmakla birlikte verimlilik alanında da ortaklıklarımız söz konusu.
2020 yılında Asya Verimlilik Teşkilatı Kuruluş Anlaşması’na katılım sağladık. Pandeminin etkisinde geçen bu 3 yılda, Asya Verimlilik Teşkilatı ile çeşitli araştırmalar, çalışma ziyaretleri ve eğitim programları gerçekleştirdik. Türkiye ile Asya Verimlik Teşkilatı iş birliği faaliyetlerinin bu çalıştay ile hız kazanacağına inanıyoruz.
“Türkiye Yüzyılı” hedeflerine ulaşmamız için, ülkemizin kritik teknolojileri milli olarak geliştirmesini ve yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunmasını hayati derecede önemli görüyoruz. Küresel pazarlarda rekabetçiliğimizi ve verimlilik odaklı sürdürülebilir büyümeyi ise ancak ve ancak güçlü bir girişimcilik ekosistemi tesis ederek sağlayabiliriz.
Bu anlamda, kamu destekli özel sektör girişimi olan TOGG; verimliliğin, dijital ve yeşil dönüşüm uygulamalarının en güzel örneklerinden biri. Önümüzdeki dönemde TOGG gibi yenilikçi lider teknoloji girişimleri çıkarmayı hedefliyoruz. Rüzgar ve güneş enerjisinde, batarya teknolojilerinde, endüstriyel robotlar alanında kısacası dijital ve yeşil dönüşümün verimlilikle buluştuğu yeni teknoloji sahalarında küresel pazarda söz sahibi olmak istiyoruz.