Veteriner Hekim Yabasun'dan evcil hayvan sahiplerine önemli tavsiyeler

Ekonomi-X gazetesine özel açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Mustafa Yabasun, evcil hayvan sahiplenmenin sorumluluklarını vurguladı ve hayvanların sağlıklı bir şekilde bakım ve beslenmesi konusunda dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı. Yabasun, 'Sloganımız 'Satın Alma, Sahiplen' olmalı. Ancak sahiplenirken amacımız sadece heves değil, dostlarımıza sıcak bir yuva sunmak olmalı.' dedi.

Yabasun, evcil hayvanların yeni ortamlarına adapte olmasının biraz zaman alabileceğini, bu yüzden onlara sakin bir ortam sağlanmasının önemli olduğunu belirtti. Özellikle kediler için evin çeşitli noktalarına temiz su kabı konulmasının gerekliliğine dikkat çeken Yabasun, “Kediler sadece taze ve temiz su içmek isterler. Bu yüzden suyun her zaman taze tutulması gerekir. Böbrek sağlığını korumak adına yeterli su tüketimini sağlamak çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Öncelikle sloganımız “satın alma sahiplen”

Veteriner Hekim Yabasun, “Günümüzde gerek sosyal medya gerekse yakın çevremiz vasıtasıyla bazılarımız bilinçli bazılarımızsa bilinçsiz bir şekilde Evcil hayvan sahipleniyoruz. Sizlere hem hekim olarak hem de birden fazla evcil hayvan sahibi olarak evde bakım besleme konusunda bazı tavsiyelerde bulunacağı. 

Tabii sahiplenirken Kendi hevesimizi tatmin etmek için değil onlara sıcak bir yuva olabilmek için sahiplenelim. Gelelim evcil hayvanlarımızı beslerken dikkat etmemiz gereken hususlara. Yeni yuvasına geldikten sonra ilk bir kaç gün adaptasyon sürecimiz olacak. Bu süreçte biraz stresli olabilirler bu yüzden onlara sakin bir ortam hazırlamanız gerekir. Özellikle de kediler için evin bir kaç noktasına su kabı yerleştirmeniz gerekir ve bu kaptaki suyu sürekli olarak taze tutmalısınız. Unutmayın ki kediler sadece taze ve temiz su içmek isterler.  Eğer suyu sürekli tazelemek için yeterli vakit bulamıyor iseniz su sebilleri ini kullanmanızı tavsiye ederim. Böbrek sağlığını korumak için yeterli düzeyde su tükettiklerinden emin olmanız gerekir. 

Ev yemeklerini yedirmeyin!

Evcil dostlarımızın sindirim sistemi bizim sindirim sistemimizden farklı olduğu için özellikle yağlı tuzlu baharatlı ev yemeklerinden onlara yedirmemeniz gerekir. Bunların yerine yenilebilirliği ve sindirilebilirliği yüksek kaliteli kuru mamalar yedirmeye özen gösterin. Mama seçiminde veteriner hekiminiz sizlere yol gösterecektir. Kedi ve köpeklerin bağırsaklarında süt şekeri olarak da bilinen laktozu sindirecek enzim olan laktaz yoktur. Bu sebepten evcil dostlarımıza lütfen süt içirmeyelim. Yüksek teobromin bulundurması sebebiyle çikolatada evcil dostlarımız için zararlı gıdalar sınıfında yer alıyor. 

Aşı takvimini takip edin

Kedi ve köpekler arasında sık yayılan hastalıkların önüne geçmek için 6-7 haftalıktan itibaren Veteriner hekiminizin de yönlendirmesiyle aşı takvimine başlamalısınız. Bu aşılarımızın bazıları Hem tüylü dostunuzun hem de aile bireylerinin sağlığı açısından önem taşımaktadır. Evcil dostumuzla ilgili anormal bir davranış gözlemlediğimiz de (halsizlik, iştahsızlık, kusma, kaşıntı vb.) hızlıca veteriner hekiminize başvurun. Bazı hayvan sahiplerimizin yaptığı en büyük hata veteriner hekim teşhisi olmadan ilaç kullanımı. Özellikle bazı insan ilaçları evcil dostlarımız için toksik etki yaratırak onları zehirlemektedir. Bir yaşının altındaki yavru dostlarımızın ilgiye daha fazla ihtiyaçları vardır bu süreçte onlarla gün içerisinde fırsat buldukça oyunlar oynamalısınız. 

Köpek sahipleri bu konuda daha fazla sorumluluk sahibidirler. Çünkü onlar köpeklerini en az sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa dışarıya çıkarmak zorundadırlar. Bu şekilde hem tuvaletlerini yapıyorlar hem de enerjilerini atıyorlar. Yaklaşık bir yaşına ulaştığında eğer ki evcil dostunuzun çiftleşip yavru sahibi olmasını istemiyorsanız kısırlaştırmanızı Veteriner hekimler olarak şiddetle tavsiye ediyoruz. Kısırlaştırmanın faydalarını sıralayacak olursak eğer: Evden kaçma pencereden atlama gibi durumları azaltır, dişi kedilerde rahim iltihabı (pyometra) ve meme kanseri riskini azaltır, erkek kedilerde Prostat kanseri riskini azaltır, testis kanseri riskini ortadan kaldırır, kızgınlık dönemindeki istenmeyen davranışları (sürekli miyavlama, idrar püskürtme, agresiflik) ortadan kaldırır. Yani kısacası kısırlaştırma tüm bu faydalı yönleriyle evcil hayvanınızın uzun ömürlü ve refah içerisinde bir yaşam sürmesini sağlar.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme