• Haberler
  • Sağlık
  • Yaklaşık 1,8 milyar yetişkin hastalık riskiyle karşı karşıya

Yaklaşık 1,8 milyar yetişkin hastalık riskiyle karşı karşıya

DSÖ'nün yeni verileri, dünya çapındaki yetişkinlerin neredeyse üçte birinin (yüzde 31), yani yaklaşık 1,8 milyar insanın, 2022'de önerilen fiziksel aktivite seviyelerini karşılamadığını gösteriyor. Bulgular, yetişkinler arasında endişe verici bir fiziksel hareketsizlik eğilimine işaret ediyor ve bu durum yaklaşık bir kat arttı. 2010 ile 2022 arasında yüzde 5 puan.

Bu eğilim devam ederse, hareketsizlik seviyelerinin 2030 yılına kadar yüzde 35'e daha da yükseleceği öngörülüyor ve dünya şu anda 2030 yılına kadar fiziksel hareketsizliği azaltmaya yönelik küresel hedefe ulaşma yolundan uzakta. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetişkinlerin 150 Haftada dakika orta yoğunlukta veya 75 dakika yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite veya eşdeğeri. Fiziksel hareketsizlik yetişkinleri kalp krizi ve felç, tip 2 diyabet, demans ve meme ve kolon kanseri gibi kardiyovasküler hastalıklar açısından daha büyük risk altına sokar.

Çalışma, DSÖ'den araştırmacılar ve akademik meslektaşları tarafından gerçekleştirildi ve The Lancet Global Health dergisinde yayınlandı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu yeni bulgular, kanser ve kalp hastalıklarını azaltma ve artan fiziksel aktivite yoluyla zihinsel sağlığı ve refahı iyileştirme konusunda kaybedilen bir fırsatın altını çiziyor" dedi. "Bu endişe verici eğilimi tersine çevirmek için fiziksel aktivite düzeylerini artırma ve güçlendirilmiş politikalar ve artan fonlar da dahil olmak üzere cesur eylemlere öncelik verme konusundaki kararlılığımızı yenilemeliyiz."

En yüksek fiziksel hareketsizlik oranları yüksek gelirli Asya Pasifik bölgesinde (yüzde 48) ve Güney Asya'da (yüzde 45) gözlemlenirken, diğer bölgelerdeki hareketsizlik seviyeleri yüksek gelirli Batı ülkelerinde yüzde 28'den Okyanusya'da yüzde 14'e kadar değişiyor. 

Cinsiyet ve yaş arasındaki eşitsizliklerin devam etmesi endişe vericidir. Fiziksel hareketsizlik küresel olarak erkeklerle karşılaştırıldığında kadınlar arasında hala daha yaygın; hareketsizlik oranları yüzde 29'a kıyasla yüzde 34'tür. Bazı ülkelerde bu fark yüzde 20'ye kadar çıkıyor. Ek olarak, 60 yaşın üzerindeki kişilerin diğer yetişkinlere göre daha az aktif olması, yaşlı yetişkinler için fiziksel aktiviteyi teşvik etmenin önemini vurgulamaktadır.

DSÖ Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Direktörü Dr. Rüdiger Krech, "Fiziksel hareketsizlik, küresel sağlık için sessiz bir tehdittir ve kronik hastalıkların yüküne önemli ölçüde katkıda bulunur" dedi. “Yaş, çevre ve kültürel geçmiş gibi faktörleri göz önünde bulundurarak insanları daha aktif olmaya motive etmenin yenilikçi yollarını bulmamız gerekiyor. Fiziksel aktiviteyi herkes için erişilebilir, uygun maliyetli ve keyifli hale getirerek bulaşıcı olmayan hastalık riskini önemli ölçüde azaltabilir ve daha sağlıklı ve daha üretken bir nüfus yaratabiliriz."

Endişe verici sonuçlara rağmen bazı ülkelerde iyileşme belirtileri var. Çalışma, dünya ülkelerinin neredeyse yarısının son on yılda bazı iyileştirmeler yaptığını ve 22 ülkenin, eğilimleri aynı hızda devam ederse, 2030 yılına kadar hareketsizliği %15 oranında azaltma küresel hedefine ulaşma olasılığının yüksek olduğu belirlendi.

Bu bulguların ışığında, DSÖ ülkelere, diğer önlemlerin yanı sıra taban ve topluluk sporları ile aktif rekreasyon ve ulaşım (yürüyüş, bisiklete binme ve toplu taşıma kullanımı) yoluyla fiziksel aktiviteyi teşvik etmek ve mümkün kılmak için politika uygulamalarını güçlendirmeye çağrıda bulunmaktadır.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu yeni bulgular, kanser ve kalp hastalıklarını azaltma ve artan fiziksel aktivite yoluyla zihinsel sağlığı ve refahı iyileştirme konusunda kaybedilen bir fırsatın altını çiziyor" dedi. "Bu endişe verici eğilimi tersine çevirmek için fiziksel aktivite düzeylerini artırma ve güçlendirilmiş politikalar ve artan fonlar da dahil olmak üzere cesur eylemlere öncelik verme konusundaki kararlılığımızı yenilemeliyiz."

"Fiziksel aktiviteyi teşvik etmek, bireysel yaşam tarzı seçimini teşvik etmenin ötesine geçer; bu, tüm toplumu kapsayan bir yaklaşımı ve düzenli fiziksel aktivitenin sağlık açısından birçok faydasını elde etmek için herkesin keyif aldığı şekillerde daha aktif olmasını kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren ortamlar yaratılmasını gerektirecektir. "dedi DSÖ Fiziksel Aktivite Birimi Başkanı Dr. Fiona Bull. 

En az aktif insanlara ulaşmak ve fiziksel aktiviteyi teşvik eden ve iyileştiren önlemlere erişimdeki eşitsizlikleri azaltmak için hükümet ve sivil toplum paydaşları arasındaki ortaklıklara dayalı kolektif çabalara ve yenilikçi yaklaşımlara daha fazla yatırım yapılmasına ihtiyaç duyulacaktır.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!