Yaz sıcaklarının vazgeçilmesi 'klimalarının doğru kullanımı'

Klima bakımının son derece önemli olduğunu Ekonomi-X Gazetesi okurları için vurgulayan İklimlendirme Uzmanı ve Makine Mühendisi Muhammet Eliaçık, özellikle son yıllarda mevsim sıcaklıklarının ortalamanın üzerinde seyretmesi nedeniyle klimaların yoğun bir şekilde kullanıldığını ve konforlu bir klima kullanımı için periyodik bakımlarının son derece önemli olduğunu belirtti.

Muhammet Eliaçık, yaptığı açıklamasında, “Filtre temizliği müşteri tarafından sık sık yapılmalıdır. Klima filtreleri, havadaki toz, kir ve diğer partikülleri yakalar. Bu nedenle, filtrelerin temizliği önemlidir. Filtreler genellikle klimanın ön panelinde bulunur ve kolayca erişilebilirler. Filtrelerin çıkarılarak su yardımı ile temizlenmesi sağlık açısından önemlidir. 

Yılda en az iki defa…

Özellikle evlerde ve ofislerde bireysel kullanım alanlarında konforlu bir ortam için klimaların yılda en az iki defa periyodik bakımlarının yapılmasını gerekmektedir.  Özellikle mevsim sıcaklarının üst düzey seyrettiği bu aylarda klimanızdaki arızayı minimize etmek ve en iyi performansı almak için periyodik bakımı son derece önemlidir. 

Enerji tasarrufu sağlar

Bakımlar, cihazın hem ömrünü uzatır hem de enerji tasarrufu sağlar. Teknik olarak kondanser, Evaporatör ve fanları kirlenen klima cihazı üzerindeki ısı transferini tam anlamıyla gerçekleştiremez ve performansı düşerek enerji tüketimi artar. Klima bakımını uzman ve yetkili servisler tarafından doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Klima bakımı yapılırken iç ünitenin sökülerek filtre, evaporatör, drenaj tavası ve fanının detaylıca temizlenmesi, dış ünitenin de kondanserinin detaylıca temizlenmesi gerekmektedir. 

18 derece de klima kullanımı son derece yanlıştır

Klima kullanımında öncelikle şunu çok iyi bilmemiz gerekiyor. Klimanın kumandası üzerindeki ayarladığınız derece iç ortamda yani odanızdaki istediğiniz sıcaklık değeridir. Kumanda üzerinde 26 dereceyi ayarlasanız klimanız odayı 26 dereceye getirir. 23 dereceye ayarlarsanız 23 dereceye getirir. Bir başka örnekle verecek olursak diyelim ki oda sıcaklığınız 33 derece. Siz kumandadan 26’yı seçerek çalıştırdınız. Klima hava çıkış üfleme ağzından ortalama olarak 8 ile 10 derece arası bir soğukluk üfleyecektir. İçeriyi 26 dereceye getirine kadar bu soğukluk devam edecektir. Yani siz kumandadan 18’i seçseniz de klimanın üfleyeceği soğukluk aynıdır. Bir insan ortalama sağlık ve konfor derecesi baz alındığında normal oda sıcaklığı 23-25 derecedir. Ayrıca klima kumandasından düşürdüğünüz her derece için de faturanız ortama %7-9 arası artacaktır. 

Ofisleri sadece soğutmak yeterli değildir! Hava değişimi şart!

Özellikle şehrimizde deprem sonrası çalışma alanı yetersizliğinden dolayı birçok esnafımız ve çalışanlarımız için depo diye nitelendirdiğimiz yerleri ofise çevirerek çalışma ortamı sağladılar. Bunun neticesinde ise iyi havalandırması olmayan ofisler ortaya çıktı. Sadece klima takmak maalesef odanın iklimlendirmesi için tek başına yeterli değildir. Normal şartlarda bir ofis ve bekleme odasında saatte 6 defa odanın havasının değiştirilmesi gerekmektedir. Sahada karşılaştığımızda birçok işletmede maalesef havalandırmaya önem verilmediğini görmekteyiz. Bu çalışan personeller için öncelikle bağ ağrısı, uyku ve halsizlik gibi belirtiler başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olmaktadır. Biz özellikle bir den çok kişinin çalıştığı ofislerde mutlaka iyi bir iklimlendirme yapılmasını doğru buluyoruz. 

Endüstriyel soğutma cihazlarında periyodik bakımın hayati önemi var

İşletmelerimizde ofis dışında birçok üretim sahasında iklimlendirme cihazları vardır. Örneğin Plastik üretiminde, Basınçlı hava kompresörlerinin çıkışında, Elektrik panolarında, Gıda soğutma tünellerinde, Soğuk hava depolarında ve laboratuvarlar gibi birçok alanda iklimlendirme cihazları kullanılmaktadır. Buradaki cihazların bakımları son derece hayati önem arz etmektedir. Evlerde ve ofislerde klimasız idare etmeniz mümkün iken üretim sahasında maalesef klima cihazları olmadan üretim yapmak mümkün değildir. İşletmenin bu yüzden durması bir işletmeci için istemeyeceği bir durumdur. Bu yüzden endüstriyel işletmelerdeki klima cihazlarının bakımlarını mutlaka zamanında yaptırmalısınız. Bazı işletmelerde aylık, 3 aylık en geç 6 aylık olmak üzere bakımlar sık sık yapılmalıdır. Tekstil fabrikalarındaki cihazlar için bakım süreleri daha erkene çekilmelidir. Tekstildeki kumaşlardaki toz maalesef iklimlendirme cihazlarının kondanser ve evaporatörlerini çok çabuk tıkamaktadır. Zamanında bakımı yapılan klima yazın terletmez.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme