Son günlerin kamuoyunu meşgul eden en önemli konusu… 21 Eylülde okulların açılıp açılmayacağı?
29 Ağustosta Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK ulusal bir kanalda bu konuyla ilgili soruları yanıtladı Aslında görünen oki MEB’de bu konuyla ilgili kararını henüz verebilmiş değil. Pandeminin seyri Okulların açılması durumunu, ya da açıldıktan sonraki süreçte izlenecek yolu doğrudan etkileyecek. Bu belirsiz atmosferden en çok etkilenecek kurumların başında Anadolu’da yerel sermaye ile kurulmuş küçük ve orta ölçekli özel okullar geliyor. Her ne kadar kdv oranında yapılan %7 lik bir indirim özel okullara bir destek gibi görünse de, verilen bu teşvikin özel okulların ayakta durmasına yetmeyeceği gibi, velileri de tatmin etmeyeceği aşikar
Yıllardır Milli Eğitim Bakanlığının teşvikleri ve yönlendirmeleri sonucu kurulan MEB’in büyük oranda yükünü hafifleten özel okullar tabiri yerindeyse bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteksiz bırakıldı. Sektör temsilcileri Anadolu’da bulunan birçok yerel özel okulun pandemi den önce bile çok büyük sıkıntılar çektiğini, birçok okulun kapandığını, pandemi süreci ile bu durumun daha da hızlandığını devletten acil destek beklediklerini söylüyorlar ki… Haklılar.
Özel Okul dernekleri verdikleri beyanatlarda sanki çocuklar okula gitmezse özel okulların giderleri azalıyor gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını, bu durumun kriz içinde olan sektörü daha da sıkıntılı bir sürece sürüklediğinin altını çiziyorlar. Hatta özel okul temsilerinin personel giderleri ve bina kiralarının devlet tarafından karşılanması durumunda pandemi sürecinde veliden hiç ücret talep etmeyeceklerini de açıkça söylüyorlar. Velilerle yaşanacak olan bu dönemdeki ödeme, iade ve indirim sürecinin, kurumlarda çalışan yüzbinlerce öğretmen, hizmetli, aşçı, şoför ve çeşitli personelin, hayatını olumsuz etkileyeceği ve bu doğrultuda işten çıkarmaların artacağı da başka bir gerçek ….
Özel Okul Temsilcileri net konuşuyor okullarımız pandemiye hazır bize izin verin…Sayın Bakan’sa özel okulların pandemiye hazır olmadığı için değil Fırsat eşitliğine aykırı olduğu için tüm kademelerde açılmayacağını açıkça söylüyor. Şimdi bu süreçte veliler özel okullardan ücret iadesi ya da indirim beklerken Özel Okullar tek gelir kaynağı olan velilerden bu dönemde ücretleri alamadan Yüzbinlerce personelin masraflarını ve giderlerini nasıl karşılayacağını tabir yerindeyse pandemiden batmadan çıkıp çıkamayacağının hesabını yapıyor.
Her platformda özel okulların paydaşı olduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı çok geç olmadan taşın altına elini koymalı… Anadolu’da yerel sermaye ile kurulmuş ülke genelinde büyük franchiselerle genişleyen rakipleri karşısında tutunmaya çalışan, düşük okul ücretleri ile fırsat eşitliği sağlayan bu okullara bir an önce destek vermeli..
Hülasa; 21 Eylülde Parçalı bulutluda olsa toplumsal baskının etkisi, eğitim sektörünün doğrudan bağlı bulunduğu dinamiklerin kısa sürelide olsa işlevsel olması için okullar belli kademelerde belirli bir süre açılacak. Ancak sürecin devamını pandemi mi yoksa siyasi kararları mı belirleyecek bekleyip göreceğiz…
Saygılarımla...