Mehmet Gül

Belediye Başkan Adayları Halk Nezdinde Kabul Görmeli!

Mehmet Gül

Genel seçimlerde özellikle Aday oldukları şehirlerde yaşamayan bölgeyi, insanları, şehrin genel yapısını bilmeyen en fazla nüfus kütüğünde o şehrin adı yazan birçok kişi mevcut iktidar partisi olan AK partiden milletvekili adayı oldu. Bu durum yerelde büyük tepkilere neden olsa da Halkın Başkan Erdoğan’a olan teveccühü, siteminin önüne geçti partideki oy kaybına rağmen o adaylar seçildi. Ama toplumda ki genel temayül kendi toprağında yetişmiş şehrini, insanlarını tanıyan, halkın sorunlarını bilen ve onlarla iç içe birlikte olan kişilerin siyasi arenada kendilerini temsil etmesi idi. Özelliklede taşra dediğimiz hemşericilik kültürün yaygın olduğu şehirlerde partilerin seçtiği siyasetçiler eğer halk nezdinde kabul görmüyorsa bu durumun o partiye yansıması oy kaybı, hatta o seçimin kaybedilmesi olacağı da aşikârdır.

Nitekim bunun en bilinen örneği yakın tarihte Şanlı Urfa’da yaşanmıştı.2009 yerel seçimlerinde AK partiden aday gösterilmeyen Ahmet Eşref FAKIBABA partisinden istifa etmiş. Bağımsız aday olmuştu. AK partinin bazı bölge siyasetçilerinin buradan ceketimizi aday göstersek yüzde 70 oy alır tezi, Halk nezdinde büyük tepkiye neden olmuş Başkan Erdoğan’ın Şanlıurfa mitinginde evlere caddelere Başbakanımız sensin ama başkanımız Fakı baba pankartları asılmıştı. Sonuç olarak Şanlı Urfa’da masadaki tercihler değil halkın tercihleri seçimin sonucunu belirlemişti. Görünen o ki AK partinin üst düzey yöneticileri ne daha önceki yerel seçimlerde, nede halkın en son genel seçimlerde kendilerine verdiği uyarıyı okuyamamışlar.

Anlaşılan o ki Bölgelerinde partileri adına siyasete yön verenler, aslında bir siyasi parti için gönülleri kazanmanın seçimleri kazanmaktan daha önemli olduğunu anlayamamışlar. Kibirleri o kadar yükselmiş ki, Halkın Başkan Erdoğan’a gösterdiği teveccühü olan seçim sonuçlarını,  kendi siyasi tercihlerinin başarısı gibi anlamakta ısrar etmekteler. Halka rağmen halk nezdinde kabul görmeyen adayların siyasi hatır gönül ve ahbap çavuş ilişkileri ile yerel seçimlerde aday gösterilmeleri oy kaybına rağmen kısa vadede belki seçimleri kazandırır. Ama Uzun vadede AK parti başta olmak üzere tüm siyasi partilere çok şey kaybettirir. Halka hizmet Hakka hizmettir diyen ve bu düsturu benimseyen Başkan Erdoğan eğer bu duruma çözüm üretmezse korkarım bu yerel seçimler halk nezdinde AK parti için sadece oy kaybına değil itibar ve güven kaybına da sebep olacaktır. 

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları