Mehmet Gül

Göç yolda düzelmez!

Mehmet Gül

Binlerce yıllık Türk töresinde Göç Yolda düzelir anlayışı göçebe kültürün etkisiyle önce anlayışımıza, daha sonra yerleşik hayatla birlikte tabiri caizse genetiğimize işledi. Artık ülke olarak zihnimizde; yaptığımız her planı kısa vadeli olarak düşünüp tutmazsa, yada olumlu sonuçlanmazsa, hadi ‘yenisini uygulayalım’ dediğimiz yeni bir mantalite oluştu.

 

Hedefi muasır medeniyet seviyesine ulaşmak olan 96 yıllık Türkiye Cumhuriyeti tarihine bakıldığında İç Politika, dış politika ekonomi ve Özellikle EĞİTİM konusunda istikrarlı uzun vadeli bir politikamız maalesef yok. (var olan 2023 ve 2071 argümanlarının olabilirliliği de ayrı bir tartışma konusu) .Çünkü Biz Türk Milleti olarak önce konuşur sonra yapar en sonunda düşünürüz. Milenyum çağının iktidarı olarak 18 yıldır süre gelen Ak Parti iktidarında özellikle Eğitim konusunda   ‘göç yolda düzelir’ biz yapalım uymazsa değiştiririz anlayışı devam etmekte. Son 15 yılda 6 bakan değiştiren Milli eğitim bürokrasisi, eğitim kademelerinin hepsinde 14 sistem değişikliğine gitti. Şimdi bu kadar kısa sürede yapılan bu kadar fazla değişikliğe rağmen Sayın Ziya SELÇUK yaptığı açıklamalarda MEB’de yeniden köklü değişiklikler yapacağını açıkça ifade etmekte. Artık bu durum tabiri caizse Nasrettin hocanın göle maya çalma fıkrasına döndü ya tutarsa deyip gene sistemi değiştireceğiz. Halbu ki Gelişmiş ülkelerin hepsinde ülkenin en temel yapı taşı olan EĞİTİM, bürokrat politikası değil devlet politikasıdır. İktidara bakana ve bürokrasiye göre değil, uzun vadeli ve ülkenin gelişim düzeyine göre planlanır.  Sistemde günün şartlarına göre eksiklikler görülürse küçük müdahaleler ve çıkarımlar yapılarak değişiklik uygulanır. Başkan Erdoğan’ında ifade ettiği gibi mevcut iktidar Eğitimde gerekli başarıyı gösteremedi. Siyaset, Eğitimi bürokrasinin oyuncağı olmaktan kurtarmadıkça da korkarım başarı yakalanamayacak.

 

2023 Vizyon belgesi ile Milli Eğitim Bakanlığında başlayan değişim hareketi uygulanabilir ve sürekli olmalı. Bir Ülkenin Eğitim anlayışı oluşturulurken o ülkenin 50 yıllık gelişim ve değişim süreci göz önüne alınmalı. Ancak o zaman Milletimiz için Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren yegane amaç olan çağdaş ve gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşılabiliriz.

 

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları