BRICS, 2006’da Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve 2010 yılında üye olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin bir araya gelerek oluşturduğu gelişen ekonomileri temsil eden uluslararası işbirliği platformu olarak tanımlanıyor. 2024 yılında Mısır, İran, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan katıldı.
BRICS’e üye ülkelerin ortak noktaları ekonomik büyüme potansiyelleri ve küresel ekonomik düzende daha etkin bir role sahip olmak istiyor olmalarıdır.
Giderek büyüyen bir ekonomik platform olarak görülen BRICS;
Toplam 10 üye, 3,5 milyar nüfus ve 29,5 trilyon dolar ekonomik hacim demek,
Küresel ekonomideki payı %28,
Dünya ham petrol üretiminin yaklaşık %45’i demek,
OPEC verilerine göre, birliğin petrol üretimi günlük 45 milyon varile ulaşmış durumda. Başka bir ifadeyle, dünya ham petrol üretiminin yaklaşık %45’ini elinde bulunduruyor. Doğal gaz rezervlerinde ise Rusya’nın yanı sıra dünyanın en çok rezerve sahip yedi ülkesi arasında yer alan İran, Suudi Arabistan ve BAE, BRICS üyesi!
6340 ton altın
Dünya Altın Konseyi verilerine göre üye ülkelerden ilk üç sırada Rusya 2.332 ton, 2.010 ton ile Çin, 797 ton Hindistan bulunuyor. Devamında ise Suudi Arabistan 323 ton, Brezilya 129 ton, Mısır 125 ton, Güney Afrika 125 ton ve BAE 75 ton rezerve sahipler. İran ve Etiyopya resmi olarak bildirimde bulunmadığından İran’ın 325 ton ve Etiyopya’nın 100 ton altın rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor.
BRICS, aynı zamanda en büyük ithalatçılardan Çin ve Hindistan’ı içeriyor.
BRICS kurulduğunda birincil amacı gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinden fazla pay almasını sağlamak, IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlarda daha fazla söz sahibi olmak. Bu noktada 2015 yılında Şangay merkezli Yeni Kalkınma Bankası’nı kurmuştur. Aynı zamanda üyeler arasındaki ekonomik işbirliğini arttırarak küresel ekonominin dinamiklerini değiştirebilecek yeni fırsatlar oluşturmaktır. BRICS ülkeleri arasında en çok ticareti yapılan sektörler arasında enerji, tarım ürünleri, metaller ve elektronik ürünler yer almaktadır.
Türkiye’de BRICS’e üye olmak istiyor…
Önümüzdeki Ekim ayı içerisinde Rusya’nın Kazan kentinde BRICS zirvesinin yapılması planlanıyor. Aynı zamanda NATO üyesi olan Türkiye zirveye davetli…
Kaynaklarda Türkiye ve BRICS üye ülkeleri ile ticaret hacminin 2013 yılında 74,3 milyar dolardan 2023 yılında 121,3 milyar dolara yükseldiği belirtilmiştir.
Bu yıl içinde Türkiye’nin Ocak- Temmuz döneminde BRICS ‘e üye ülkelere yaptığı toplam ihracat rakamlarına bakalım. TÜİK verilerine göre; Rusya 4.922 439 milyar dolar, BAE 4.547 603 milyar dolar, Mısır 2.316 853 milyar dolar, Suudi Arabistan 2.269 450 milyar dolar, Çin 1.945 320 milyar dolar, İran 1.862 833 milyar dolar, Hindistan 824.577 milyon dolar, Etiyopya 129. 599 milyon dolar, Güney Afrika Cumhuriyeti 378.024 milyon dolar, Brezilya 543.834 milyon dolar, ihracat gerçekleştirilmiştir.
Türkiye’nin BRICS üyeliği, ülkemizin dünya ticaret ağlarındaki varlığını arttırma hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Özellikle kalabalık nüfus ve zengin enerji kaynaklarıyla dünyanın önde gelen ülkelerinin üye olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda ekonomik olarak çeşitliliği arttırma ve yeni pazarlar bulma ve mevcut ilişkilerin derinleşmesine imkan fırsatı olarak görmek mümkün.
Jeoekonomik ağırlık merkezinin batıdan doğuya doğru kaydığı dönemde Türkiye’nin BRICS’e üyeliği iş dünyası tarafından, ekonomik işbirliğini arttırmanın yanı sıra yeni uluslararası finansal kuruluşlara entegre olabilme açısından da önemli görülüyor.
Bu üyeliğin Türkiye'ye getirebileceği bazı önemli ekonomik fırsatlar;
BRICS ülkeleri, özellikle Çin ve Hindistan gibi dev ekonomilere daha kolay erişim sağlayarak ihracatını artırma fırsatı bulabilir.
BRICS üyeleri arasında artan işbirliği, karşılıklı yatırımların artmasına yol açabilir.
Türkiye, BRICS ülkelerinden gelen doğrudan yabancı yatırımları çekmek için stratejik bir konumda. Özellikle enerji, altyapı ve teknoloji gibi sektörlerde bu yatırımların artması beklenebilir. Türkiye, enerjideki çeşitliliği artırmak ve enerji güvenliğini sağlamak için BRICS ülkeleriyle işbirlikleri geliştirebilir. Bu, hem enerji kaynaklarına erişim hem de enerji ticaretinde yeni fırsatlar yaratabilir.
BRICS ülkeleri ile Türkiye arasındaki özellikle teknoloji, dijital dönüşüm projeleri, Türkiye’nin rekabet gücünü artırabilir.
BRICS, alternatif finansman mekanizmaları geliştirmekte. Türkiye, BRICS Ülkeleri İhracat ve İthalat Bankası gibi kuruluşlardan faydalanarak projelerini finanse etme konusunda yeni kaynaklar elde edebilir. Bu, altyapı projeleri ve diğer stratejik yatırımlar için önemli bir destek sağlayabilir.
Sağlıcakla…