Dünyanın en büyük uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Makineleri Fuarı ITMA, 8-14 Haziran tarihleri arasında İtalya, Milano’da düzenlendi. Avrupa Tekstil Makineleri Üreticileri Komitesi tarafından organize edilen fuar, pandemi nedeniyle en son 2019 yılında yapılmıştı.
1951 yılından bu yana 4 yılda bir yapılan fuar, tekstil sektöründe dijitalleşme adına önemli bir merkez konumundadır. Aynı zamanda tekstil ürünlerinin dönüştürülmesine ve büyütülmesine yardımcı olacak son teknolojinin tanıtıldığı ve yeniliklerin öne çıkarıldığı, uluslararası tekstil sektörünün önde gelen isimlerini, tekstil makineleri üreticilerini, tasarımcıları, tedarikçileri ve ilgili diğer paydaşları bir araya getiren benzersiz bir platform sağlamaktadır.
Dünyadan 47 ülkeden katılan yaklaşık 1700 firma arasında Türkiye’den 180 firma standlı katılım sağladı. Kahramanmaraş’tan ise Yapar Makine A.Ş ile Temsan Makine A.Ş. katıldı. Bu yılki fuar katılım organizasyonu -KOSGEB’in desteğiyle- ERC fuarcılık tarafından gerçekleştirildi. Ziyaretçi noktasında geçen yıllara göre artış kaydeden Kahramanmaraş’tan 300 den fazla kişi bu fuardaydı. Gazetemizin imtiyaz sahibi Sayın İbrahim Baykut fuarı ziyaret edenler arasındaydı. Fuarda yer alan birçok firmanın marka hikayelerini ve fuarla ilgili görüşlerini gazetemizde paylaştı.
Kahramanmaraş önceki yıllarda da bu fuara katılım sağlamış olup, organizasyon Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından gerçekleştirilmişti. ITMA 2015 Kasım ayında yine Milano’da yapılmıştır. Fuara Kahramanmaraş’tan 122 firmanın standlı katılım sağlamasının yanı sıra 106 kişilik bir heyet sektördeki teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri yakından incelemek üzere katılım sağlamıştır.
ITMA 2019 ise İspanya’nın Barcelona kentinde gerçekleştirilmiş olup Kahramanmaraş’tan Tekstil sektöründe faaliyet gösteren 130 Şirket temsilcisinden oluşan heyet sektördeki gelişmeleri yakından tanımak ve işbirlikleri oluşturmak fuarı ziyaret etmiştir. Kaç firma standlı katılım sağladı? Bilgisine ulaşamadım maalesef…
Oysaki bu bilgiler şehrin ekonomik değeri adına önemli ve sadece yerelde değil ülke çapında paylaşılarak ön plana çıkarılmalıdır.
Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen ITMA 2023’ün dört ana teması vardı.
Gelişmiş malzemeler
Otomasyon ve dijital gelecek
Yenilikçi teknolojiler
Sürdürülebilirlik ve döngüsellik
Bunlardan otomasyon ve dijital gelecek, robotik ve yapay zekadaki çığır açan gelişmelerin tekstil üretim süreçlerinde otomasyonun kademeli olarak entegre edilmesini ve üretim süreçlerinin dijitalleşmesi ve bunun tedarik zinciri üzerindeki etkisini görmeyi sağlamaktadır.
Yenilikçi teknolojiler, üreticiler ve markalar rekabet avantajı elde etmek daha yeşil bir gezegen inşa etmek için yenilikçi malzemeler kullanmayı ve gelişmiş süreçleri entegre etmeyi hedeflemektedir.
Sürdürülebilirlik ve döngüsellik ile, çeşitli uygulamalarla gelişmiş malzemeler ve işlemlerle tekstilde üretimde devamlılığının sağlanması ve tekstil üretim ve geri dönüşümde yeni tekniklerinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Çünkü, hammaddenin çevre dostu koşullarda üretilmesi, kimyasalların çevreye zarar vermeyecek ürünlerden seçilmesi ve üretim atıklarının ve kullanım sonucu oluşan atık giysilerin geri dönüşüm süreçlerinin gerçekleştirilmesi sürdürülebilirlik açısından son derece önem arz etmektedir.
Küresel bir izleyici kitlesinin katıldığı ITMA 2023, 136 ülkeden yüz binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. En fazla ziyaretçinin geldiği ilk altı ülke İtalya, Türkiye, Hindistan ve Almanya oldu. Ziyaretçilerin %26’sı bilgi almak, %24’ü yeni ürün ve teknolojilerden haberdar olmak, %22’si yeni iş ilişkileri kurmak, %14’ü yatırım ve satın alım yapmak gibi nedenlerle geldiğini belirtti.
Bu yıl 19’uncusu düzenlenen fuarda ziyaretçiler, yenilikçi teknolojilerin, sürdürülebilir üretim süreçlerinin, dijitalleşmenin ve akıllı üretim sistemlerinin sektöre nasıl uygulandığını yakinen takip ettiler.
ITMA, tekstil sektöründe en iyi kaynaklara ulaşmak, tekstil endüstrisinin liderleriyle bir araya gelmek ve sektöre yeni girenlerle tanışmak, küresel güçlü bağlar kurmak için tam bir fırsat niteliğindedir.
Örneğin, Türkiye’den Temsan ile Singapur merkezli Santis Tekstil arasında tüketim öncesi ve kullanım sonrasında pamuklu giysi atıklarının %100 geri dönüştürülmüş ipliğe dönüştürebilen bir teknolojinin üretimi için ortaklık kuruldu.
Bu yılki fuarın bir özelliği de dünyanın en büyük dijital listesi olan ITMA connect hayata geçirildi. ITMA ziyaretçileri bu uygulama üzerinden fuara katılan uluslararası teknoloji sahipleri ve üreticileri ile ağ oluşturarak iletişimi bu platform üzerinden sağladılar.
ITMA 2027 yılında Almanya’nın Hannover Fuar merkezinde düzenlenecek. Dileğimiz Kahramanmaraş’tan yüksek bir katılımla bu fuara çıkarma yapmasıdır. Çünkü depremle birlikte tekstil sektörü noktasında da büyük darbe alan Kahramanmaraş’ın eskisinden de iyi olabilmesi adına önemlidir.
Sağlıkla kalın…