Türkiye ile Mısır arasındaki büyükelçi atamaları 4 Temmuz günü açıklandı. Bu atamayla iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi adına önemli bir eşik geçilmiş oldu.
Türkiye ile Mısır, zaman zaman inişli çıkışlı siyasi ilişkileri ve buna rağmen canlı tutulan ekonomik ilişkileri paylaşan iki güçlü ülke. Çünkü ilişkiler siyasi anlamda gergin olduğu dönemlerde dahi gerek ortak tarihî geçmişi gerekse ortak kültür mirasının etkisiyle diyalog her zaman var olmuştur.
Normalleşme sürecinde en önemli adımlardan biri de 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde Türkiye’ye yardım eli uzatması olmuştur. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi başsağlığı ve destek sunmak üzere Cumhurbaşkanımızı aradı. Akabinde Mısır yardım uçakları ve donanma gemileri aracılığı ile yardım gönderdi. Yine Şubat ayı içerisinde Mısır Dışişleri Bakanı ülkemize gelerek deprem bölgesine ziyaret gerçekleştirdi ve iki gemi yardım teslim etti. 2013 yılından bu yana bakan düzeyinde ilk ziyaret olması nedeniyle önemliydi. Tüm bu gelişmeler Türkiye-Mısır arasındaki ilişkilerin iyileşmesine ivme kazandırmıştı.
Türkiye ile Mısır arasında büyükelçi atanmasının ticari ilişkilere olumlu yansıyarak her iki ülkenin ekonomik büyüme hedeflerine olumlu katkısı olacağı öngörülmektedir. İki ülkenin sahip olduğu farklı ekonomik güçler, ticaretin genişlemesini ve ticaret hacminin artmasını destekleyeceği gibi aynı zamanda birçok sektörde yeni istihdam olanaklarını genişletmesi beklenmektedir.
Mısır, Asya ve Avrupa arasında önemli bir ticaret yoludur. Türkiye ile Mısır arasındaki karşılıklı ticaretimiz 2007 yılında 1.6 milyar dolar iken geldiğimiz noktada 10 milyar dolara ulaşmıştır. İlerleyen yıllarda bu rakamın 15-20 milyar dolarlara çıkması hedeflenmektedir.
2021 yılında Türkiye Mısır’a 3.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiş, 2022 yılında ise ihracat önceki yıla göre artarak 4.5 milyar dolara ulaşmıştır.
Türkiye’nin Mısır’a ihracat yaptığı sektörlerde göze çarpanlar, mineral yakıtlar ve yağlar, demir çelik, otomotiv, çelik eşya, tekstil ürünleri, makine ve mekanik parçalardır. Kahramanmaraş’ta metal mutfak eşyaları ve tekstil ürünleri ihracatı ile toplam ihracatın içinde yerini almıştır. Mısır, şehrimizin 2022 yılında en çok ihracat gerçekleştirdiği 5 ülkeden biridir. Türkiye ile Mısır arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunduğundan Mısır’a ihraç edilen ürünler vergiden muaf tutulmaktadır. Ayrıca iki ülke arasında “ Çifte Vergilendirmeyi Önleme” anlaşması da yürürlüktedir.
Türkiye’nin Mısır’dan en fazla ithal ettiği ürünlere gelince, plastik ve plastik ürünleri, suni tekstil malzemeleri ve inorganik kimyasallar ilk sıralardadır. 2021 yılında mısırdan ithalatımız 2,6 milyar dolar iken 2022 yılında azalmış ve 2,3 milyar dolar olmuştur. Bu yılın ilk 5 ayında 1 milyar 299 milyon dolar olarak hesaplanmıştır.
Ülkeler arasındaki gerilime rağmen 2013 yılından bu yana Mısır’a yatırımlar devam etmiş ve bugün mısırdaki Türk yatırımları 2 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumdadır. Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret artışı, yatırım olanaklarını da beraberinde getirmektedir. Ülkeler arası karşılıklı yatırım, sektörler arasındaki işbirliği güçlendirecektir. Bu sayede ekonomik ilişkiler derinleşerek daha kalıcı hale gelecektir. İki ülke arasında var olan “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması” anlaşması ile yatırımlar desteklenmektedir.
Mısır yeni şehirler inşa etme, ulaşım altyapısını geliştirme ve atık su arıtma ve suyu tuzdan arındırma tesisleri geliştirme üzerine büyük ölçekli altyapı projeleri planlamaktadır. Bu projelerde kullanılacak inşaat malzemeleri, makineler ve ara madde ihtiyacı Türkiye için ihracat geliri olarak geri dönüş potansiyeli taşımaktır. Türk müteahhitlik firmaları Mısır’da bugüne kadar 1,2 milyar dolar tutarında 27 proje üstlenmiştir.
Normalleşmenin getirisi olarak, tarihi ve kültürel yakınlık nedeniyle iki ülke arasında hizmet, turizm, sağlık, eğitim ve dizi film sektörlerinde de karşılıklı ticarette yeni fırsatlar oluşmaktadır.
Son olarak, Mısır, Türkiye için Afrika ve Basra Körfezi’ne açılan kapıdır. Türkiye’de Mısır için Avrupa’ya açılan kapıdır. Bu gerçekten yola çıkarsak iki ülke ilişkilerinin yakınlaşmanın ötesinde, arttırarak yola devam edilmesinin her iki ülke için gerekliliği ortadadır.
Sağlıkla kalın…