• Haberler
  • Diğer
  • Yerel üretim ve kalkınmaya yönelik 81 ilde Anadoludakiler Destek Programı

Yerel üretim ve kalkınmaya yönelik 81 ilde Anadoludakiler Destek Programı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'Anadoludakiler' hareketi kapsamında, 81 ilin tamamında, Kalkınma Ajansları ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yerel üretim ve kalkınmaya yönelik 'Anadoludakiler Destek Programı' müjdesini verdi. Bakan Kacır, projeleri başarılı olan girişimciler, kooperatifler, usta ve zanaatkarların destekleneceği program ile ilgili 'Yerel Kalkınma Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda yerel üretim değerlerimizi yenilikle buluşturan, geleneksel değerlerden beslenen, sanayi ve teknolojiden güç alan bir yerel kalkınma modelini adım adım hayata geçireceğiz. Bölgesel potansiyelleri keşfederken, yerel ekonomilerimizi canlandırıyoruz.' dedi.

Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte “Anadoludakiler Sergisi ve Tanıtım Programı”na katıldı. Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Cumhuriyetin ikinci asrında, “Türkiye Yüzyılı”na yelken açarken; Anadolu’da bin yıldır sürdürülen merhamet ve adalet medeniyetinin maddi ve manevi tüm unsurlarını ihya ve yeniden inşa etmek adına kolları sıvadıklarını kaydetti. 

Dünyada eşi benzeri olmayan kıymetli zenginliği, yerel kalkınmanın temel taşı olarak gördüklerini ifade eden Kacır konuşmasında şunları kaydetti:  Türkiye olarak coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir ülkeyiz ve bu zenginliği koruma ve tanıtma konusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bugün itibarıyla tescilli 1,597 coğrafi işaret ve geleneksel ürünümüz var. Zengin kültür ve tarım mirasımızın temsilcisi coğrafi işaretli ürünlerimiz, uluslararası sahada da kalitesini ve özgünlüğünü kanıtlıyor. Gaziantep baklavasından Aydın incirine, Malatya kayısısından Milas zeytinyağına, Giresun tombul fındığından Antakya künefesine, Ayaş domatesinden Maraş tarhanasına kadar 21 coğrafi işaretli ürünümüzü Avrupa Birliği nezdinde de tescil ederek bu ürünlerimizin uluslararası tanınırlığına ve korunmasına katkı sağladık.

Kalkınma ajanslarımız eliyle yerel ürünlerimizin tescilinden üretimine, markalaşmasından pazarlanmasına kadar tüm süreçler için destekler sunuyor, iktisadi değerlerini yükseltiyoruz. Kalkınma Ajanslarımız ve Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdarelerimiz eliyle refahın yurt sathında dengeli şekilde yayılması için gayret gösteriyoruz.

Yeşil dönüşümden kaynak verimliliğine, kadın ve genç girişimciliğinden KOBİ’lere, yerel ürünlerin geliştirilmesinden eğitim ve mesleki gelişim gibi sosyal kalkınma programlarına kadar birçok alanda sürdürülebilir kalkınma projelerini hayata geçiriyoruz. Bugüne dek; dezavantajlı vatandaşlarımızı ekonomik hayata kazandıran Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı, ülke sathında yeni çekim merkezleri oluşturan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı, hizmet ve üretim üssü şehirlerimize uluslararası rekabet gücü kazandıran Üreten Şehirler Programı, genç istihdamını güçlendiren Çalışan ve Üreten Gençler Programı gibi farklı destek mekanizmalarını hayata geçirerek Kalkınma Ajanslarımız eliyle sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize yönelik yaklaşık 26 bine yakın projeye 75 milyar liranın üzerinde destek olduk. Yararlanıcıların eş finansmanı ile birlikte 126,5 milyar liralık yatırım hacmi oluşturduk.

 Son 5 yılda tamamı hibe olan, 344 milyon avro uluslararası kaynağı yerel kalkınma amaçlı projeler için şehirlerimize sunduk. 2014’ten bu yana GAP, DAP, KOP ve DOKAP Bölge Kalkınma İdarelerimizle başta tarım ve sulama olmak üzere; kültür, sosyal içerme, turizm, kırsal kalkınma ve enerji alanlarında 4 bin 750 projeye 32,6 milyar lira destek sağladık.

“Anadoludakiler” projesi ile topraklarımızın bereketini, mutfak kültürümüzün birikimini, zanaatkarlarımızın becerilerinin çeşitliliğini ve zenginliğini hikayeler ile gün yüzüne çıkarıyoruz. “Anadoludakiler” sadece yerel üreticilerimizin emeklerini görünür kılmakla kalmıyor. Aynı zamanda yurdumuzun dört bir yanından ürünleri, zanaatkârlarımızın el emeği göz nuru çalışmalarını ve Anadolu’nun bereketini bir araya getiriyor. Bu sayede hem yerel üreticilerimizin emeğini değerlendiriyor hem de ülkemizin zenginliklerini dünyaya tanıtıyoruz.

Coğrafyamızın zenginlikle birlikte insanımızın bilgi, beceri, deneyim ve geleneklerinin yerel kalkınmamızdaki tetikleyici gücünü perçinliyoruz. Yerel ürün ve deneyimlerimizi özgün hikayeleriyle “Anadoludakiler Platformu”na taşıyoruz. Bu topraklara mal olmuş değerlerimizin keşfine ve bilinirliğinin artmasına zemin hazırlıyoruz. Sosyal fayda ve sürdürülebilirliği de önceleyen bu platformla; tarım ve gıda sektörlerimizin tedarik zincirindeki sorunların çözümüne katkı sunacak yenilikçi ve yaratıcı fikirlerin girişimlere dönüştürülmesini hızlandırıyoruz.

 Bugün sizlerle bir müjdeyi de paylaşmak isterim. “Anadoludakiler” hareketimiz kapsamında, 81 ilimizin tamamında, Kalkınma Ajanslarımız ve GAP Bölge Kalkınma İdaremiz tarafından yerel üretim ve kalkınmaya yönelik Anadoludakiler Destek Programını bugün itibariyle başlatıyoruz.

Kriterlerimiz çerçevesinde projeleri başarılı olan girişimcilerimizi, kooperatiflerimizi, usta ve zanaatkarlarımızı bu program ile destekleyeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, “Yerel Kalkınma Hamlesi” vizyonumuz doğrultusunda; yerel üretim değerlerimizi yenilikle buluşturan, geleneksel değerlerden beslenen, sanayi ve teknolojiden güç alan bir yerel kalkınma modelini adım adım hayata geçireceğiz.

Yerel üreticilerin geleneksel bilgi ve becerilerini modern teknolojiyle harmanlayarak, bir taraftan ürün kalitesini geliştirirken diğer yandan üretim kapasitesini artırmaya devam ediyoruz. Bölgesel potansiyelleri keşfederken, yerel ekonomilerimizi canlandırıyoruz. Bölgeler arasındaki eşitsizliği azaltırken; her kesimden insanımızın yaşam kalitesini yükselterek topyekûn kalkınmayı hep birlikte tesis edicez.

Kamu, özel sektör, üniversiteler ve STK’lar arasında iş birliği içinde hareket ederek; vatandaşlarımızın yaşadıkları bölgelerde iş ve gelir imkanları oluşturuyoruz. Yakın zamanda uygulamaya alacağımız yerel kalkınma hamlesi teşvik programıyla da bölgelerimizin öne çıkan yatırım konularında özel sektör yatırımları için bugüne kadarkilerin de ötesinde, oldukça güçlü bir destek sağlıyor olacağız.

Yine yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağımız Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ile sürdürülebilir kalkınmanın devamlılığı doğrultusunda hayata geçireceğimiz ve destekleyeceğimiz programları kamuoyu ile paylaşacağız. Türkiye Yüzyılında, Anadolu'nun zenginliklerini keşfetmeye ve paylaşmaya devam edeceğiz. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan yaptığı konuşmada, “Bu projeyle Anadolu'muzun yerel ve geleneksel ürünlerini tanıtmayı, yeniliklerle günümüze taşımayı, vatandaşlarımız ve tüm insanlığın istifadesine sunmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda, yerel ürünlerimizi markalaştırarak ve küresel pazarlara taşıyarak ulusal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz. İnanıyorum ki bu anlamlı projenin her bir destekçisi, insanlığın asırlardır ilmek ilmek dokuduğu Anadolu medeniyeti kumaşına, kendi ipliğinden bir düğüm atacak, yaşatmak istediğimiz mirası daha güçlü bir şekilde geleceğe taşıyacaktır. Bizi biz yapan Anadolu, toprakla buluşarak berekete, soframıza erişerek birikime, kalbimizden dökülerek beceriye dönüşür" dedi.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!