Yerli, milli yangın söndürme ve kurtarma vagonu raylarda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRASAŞ Eskişehir Fabrikası'nda üretilen Yangın Söndürme ve Kurtarma Vagonu'nun teslim törenine katıldı. Demiryolu araçları imalatında yerlilik ve millilik oranını artırmak için var güçle çalıştıklarını kaydeden Karaismailoğlu, raylı sistem araçlarının kritik bileşenlerini milli imkanlarla tasarlayıp üretmenin en önemli öncelikleri olduğunu söyledi.

Karaismailoğlu, “Bu kapsamda; raylı sistem araçlarındaki kritik bileşenlerin tasarlanması ve üretilmesini, 2022 yılında milli elektrikli tren ve lokomotifin seri üretimine başlanmasını, 2023 yılında milli hızlı trenin prototipinin tamamlanmasını ardından metro, tramvay tasarım ve üretimi de dahil, ülkemizin ihtiyaç duyduğu tüm raylı sistem araçları ve kritik alt bileşenlerinin tasarlanarak üretildiği bir TÜRASAŞ hedefliyoruz” dedi.

Elektrikli lokomotif üretiminde dışa bağımlılığa son vereceğiz

TÜRASAŞ’ın Eskişehir fabrikasındaki çalışmalar hakkında bilgiler de aldıklarını dile getiren Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:“Diğer çalışmalarla birlikte, E-5000 Anahat Lokomotif Montaj çalışmalarını yerinde inceledik. TÜRASAŞ’ın bölge müdürlüklerindeki fabrikalarda, yıllık 80 araç, 45 lokomotif, 150 kent içi raylı sistem aracı, 75 dizel lokomotif ve 1200 vagon üretim kapasitesi bulunuyor. Fabrikalarımızda araç üretimi ile birlikte aynı zamanda; yük vagonu, lokomotif, dizel tren seti ve yolcu vagonlarının bakım ve onarımları da yapılıyor. Ziyaretimizde inceleme imkanı bulunduğumuz E 5000 Milli Elektrikle Anahat Lokomotif projemizle lokomotif üretiminde katma değeri yüksek bileşenlerin yerli tasarımı ile elektrikli lokomotif üretiminde dışa bağımlılığa son vereceğiz. Milli Elektrikli Lokomotifimizin gövde tasarım çalışmalarını tamamladık. İmalatına da başladık. Projenin alt sistemlerinin tip testleri, sertifikasyon çalışmaları, proje planına uygun olarak sürüyor. 2023, 2024 yıllarında, 20 adet E5000 Anahat Lokomotifi TCDD Taşımacılık şirketimize teslim edeceğiz. TÜRASAŞ’ın yürüttüğü bir diğer proje de yeni nesil 8 silindirli 1200 dizel motor üretimi. Ülkemizde bu özelliklerde ilk yerli motorumuz sektörümüzün de ülkemizin de gücüne güç katacak. Bu motorları kendimiz üretecek, başka ülkelerden satın almak zorunda kalmayacağız. Milli ekonomimize kıymetli katkılar sunacak motorun montajı devam ediyor.”

Yangın söndürme ve kurtarma vagonu yerli ve milli imkanlarla üretildi

TCDD Taşımacılık AŞ’nin ihtiyacı olan ve teslimatı gerçekleşen Yangın Söndürme ve Kurtarma Vagonu’nuyla hizmet kalitesini daha da yukarılara taşıdıklarını belirten Karaismailoğlu, Yangın Söndürme ve Kurtarma Vagonu’nun yerli ve milli imkanlarla üretildiğine işaret etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Vagonumuzla, demiryollarındaki petrol ve türevlerinin taşınması esnasında yaşanabilecek kazalarda, muhtemel raydan çıkma, yangın, sızıntı ve patlama gibi olaylardaki olası kayıp ve zararları en aza indirmeyi hedefliyoruz. Bu açıdan demiryolu tünellerinde meydana gelebilecek kazalara da müdahale imkanımız da artacak. Yangın Söndürme ve Kurtarma Vagonlarımızla sadece demiryollarında değil, karayolu ile ulaşamadığımız ve demiryolu hattının geçtiği yerlerdeki orman yangınlarına da müdahale edebileceğiz. Bir yandan yangına müdahale edilirken, aynı zamanda sahip olduğu kurtarma ekipmanlarıyla, kazaya konu vagon içinde bulunan yük, yolcu ve personel de emniyete alınacak. Yangın Söndürme ve Kurtarma Vagonumuz, 72 tonluk su ve köpük karışımı ile ortalama 6 adet itfaiye aracının toplam kapasitesine sahip. Bu vagonumuz üzerindeki uzaktan kumandalı monitörlerle, bulunduğu noktadan 100 metre ileriye su püskürtebiliyor. Ayrıca, kendi enerjisini üretebiliyor. Gece-gündüz tüm operasyonlarda görev alabilecek” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme