• Haberler
  • Diğer
  • Yerli ve milli elektrikli hızlı tren setine ilk kaynak

Yerli ve milli elektrikli hızlı tren setine ilk kaynak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, saatte 225 kilometre hıza sahip Yerli ve Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti'nin ilk gövde kaynağını yaptı. Bakan Uraloğlu, 'Yüzde 65 yerlilik oranı ile alüminyum gövdeli 8 araçtan oluşacak milli elektrikli hızlı tren setlerimiz toplam 584 yolcu kapasiteli olacak.' dedi.

Kahramanmaraş 8 Şubat-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 225 Kilometre Hıza Sahip Yerli ve Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Gövde Kaynak Töreni’nde konuştu.  Bakan Uraloğlu, “Son 23 yılda yerli sanayimizi geliştirerek; birçok stratejik alanda yüksek teknolojiye sahip milli ürünlerimizle dünya çapında bir ihracat ülkesi olduk. Kendi otomobilimizi, haberleşme ve gözlem uydularımızı, savaş uçaklarımızı, helikopterlerimizi, gemilerimizi ve milli elektrikli trenlerimizi üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sürecin Türk milletinin kendi gücüyle yükselişinin, öz güveninin ve aydınlık geleceğinin simgesi olduğunu söyleyen Uraloğlu, “Bir zamanlar bayrak ipi üretemeyen, toplu iğneyi dahi ithal eden Türkiye bugün dünyanın en önemli ve stratejik teknolojilerini üretiyor. Bir zamanlar bizlere üretilmesi imkânsız gelenler, hayal ürünü denilenler, bugün gerçeğe dönüştü.” açıklamasında bulundu.

Bakan Uraloğlu, saatte 225 kilometre hıza sahip Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi’nin ilk kaynağını yaparak üretimine başlamanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Uraloğlu, “Yüzde 65 yerlilik oranı ile alüminyum gövdeli 8 araçtan oluşacak Milli Elektrikli Hızlı Tren setlerimiz toplam 584 yolcu kapasiteli olacak. Seti oluşturan araçlarımız; yolcu konforunu ve güvenliğini sağlayan tren kontrol ve izleme sistemi, otomatik tren durdurma sistemi, elektromekanik yolcu giriş kapıları, tam otomatik iklimlendirme, yangın ihbar, işitsel ve görsel yolcu bilgilendirme ve kamera sistemleri ile donatılacak.” dedi.

Uraloğlu, trende yolcular için seyahat esnasında rahatlıkla kullanabilecekleri Wi-Fi erişimi, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilecekleri otomatlar ve mutfak bölümü olacağını söyleyerek “Ayrıca bu aracımızda engelli yolcular için iki adet yolcu bölmesi ve tekerlekli sandalyeleriyle platformdan araca ve araçtan platforma indirilip bindirilmesini sağlayan asansörler de yer alacak. Özetle trenlerimizi, yüksek konfor ve inovasyon ile mevcut ve gelecekte var olacak ihtiyaçları karşılamak üzere tasarladık. Proje kapsamında 2026-2028 yılları arasında toplam 14 set üretmeyi planlıyoruz. Şu anda YHT hatlarımızda 31 setin hizmet verdiğini düşünürsek neredeyse yarısı kadar milli trenlerimizi de üretmiş olacağız.” açıklamasında bulundu.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin artık hızlı tren ve yüksek hızlı trenlerini kendisinin üreteceğinin altını çizerek “Çok yakın bir gelecekte yurtdışından araç temin etmeye de gerek kalmayacaktır. Bakın gelecek 10 yıl içerisinde Türkiye’nin 4 bin adetten fazla şehir içi raylı sistem aracına ihtiyacı olacağını da hesaplıyoruz. Elbette bu büyüklükteki şehir içi raylı sistem araç ihtiyacının yurt içinde üretilmesi büyük önem arz ediyor ve bu kapsamda da proje tasarım çalışmalarına başladık.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!