Yusuf Temizkan, '2024'te su problemi yaşanmayacak'

Kahramanmaraş Sulama Birliği Başkanı Yusuf Temizkan, Ekonomi-X Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu. Sulama Birliği tarafından 210 bin dönüm alana sulama hizmeti verildiğinin altını çizen Başkan Temizkan, 2024 yılı için su probleminin olmadığını bildirdi. Sulama Suyu Barajlarının 0 doluluk oranına sahip olduğunu söyleyen Temizkan, 5 bin çiftçiye hizmet verdiklerini söyledi.

Başkan Temizkan, 2024 yılında yağmur yağışlarının yeterli olduğunu ve Kartalkaya Barajı'nın doluluk oranının %100'e ulaştığını belirtti. Başkan Temizkan, 2024 yılı için su kaynaklarının yeterli olduğunu ve çiftçilerin su sıkıntısı yaşamayacağını müjdeledi.

2024 yılı için sulama sorunumuz yok

Başkan Yusuf Temizkan, Ekonomi-X Gazetesine verdiği röportajında, “Bu yıl kar yağışının az olmasına rağmen, yağmur yağışları sayesinde Kartalkaya Barajı %100 oranında doldu. Barajı tedbir amaçlı tahliye dahi ettik. Bu yıl, sulama sezonuna Nisan ayında başladık ve buğday sulamaları sorunsuz tamamlandı. Ayçiçeği, mısır, pamuk, kırmızıbiber, sarımsak ve acur gibi ürünler için de sulama çalışmaları devam ediyor. Kahramanmaraş Ovası'nın bereketli topraklarında modern sulama teknikleri ile daha yüksek verim elde edeceğiz. Hizmet verdiğimiz yerler çok bereketli topraklara sahip. Bu bereketli toprakları suyla buluşturarak ovamızdan üç ürün bile alma şansımız var. Çiftçimizi katma değeri yüksek ürünler yönelteceğiz. Bildiğiniz gibi tatlı su kaynaklarının %70’i tarımsal sulamada kullanılmakta.

Özellikle biliyorsunuz küresel ısınmayla birlikte su kaynaklarında bir azalma meydana geliyor ve bu da çiftçimizi ve tarımımızı çok etkiliyor. Ama çok şükür 2024 yılında yağmur yağışları çok fazla oldu ve barajımız doldu. Bu sene çiftçimizi rahat ettireceğiz. Çiftçimizi mağdur etmeden gerekli suyu zamanında ve uygun bir şekilde, en verimli bir şekilde çiftçimize ulaştırmak için, gece gündüz personelimizle çalışıyoruz.

2024 sulama ücretlerini minimize ettik

Deprem sonrası çiftçilerin yaşadığı maddi kayıpları göz önünde bulundurarak 2024 sulama ücretlerini en alt seviyede tuttuk. DSİ Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla bakım onarım çalışmaları ve bina yapımında destek aldık. Çiftçilerimizin maliyetler konusunda mağdur olmaması için elimizden gelen tüm çabayı sarf ediyoruz.

Çiftçilerle sürekli iletişim halindeyiz

Kahramanmaraş Sulama Birliği olarak çiftçilerimizle sürekli diyalog halindeyiz. Çiftçilerimizin her türlü sorunlarını dinleyerek çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ayrıca, Bertiz bölgesindeki ceviz üreticilerimize hizmet veren iki göletimiz bizim için önemli. Bu bölgedeki çiftçilerimizin de sulama birliğimizden memnun olduğunu biliyoruz. Bereketli topraklarımızda su olduğu sürece her şey yetişir. Bu yıl su kaynaklarımız yeterli olduğu için çiftçilerimizin yüzü gülecek. Katma değeri yüksek ürünlere yönelerek, Kahramanmaraş’ı tarımda daha da ileriye taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

7/24 esaslı çalışıyoruz

Temizkan, sulama birliğinin 37 personel ile çiftçilere hizmet verdiğini ve 7/24 çalışma prensibiyle hareket ettiklerini belirtti. "Gece ekiplerimiz de mevcut. Çiftçilerimiz her türlü su ihtiyacı ve sorunlarında bize ulaşabilirler. Çiftçilerimize suyu en verimli şekilde ulaştırmak için buradayız" dedi.
 

Bakmadan Geçme