Zabun: 'Kahramanmaraş, ülkenin en önemli sanayi merkezlerinden biridir'

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ev sahipliğinde düzenlenen Ticaret ve Sanayi Sektörü ile İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıda, sektörlerin ve organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin sorunları masaya yatırıldı.

Zabun: 'Kahramanmaraş, ülkenin en önemli sanayi merkezlerinden biridir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş’taki endüstriyel üretimi ve katma değeri artırmaya yönelik stratejilerin oluşturulmasına katkı sağlanmasının yanı sıra sektörlerin, sanayi bölgeleri ve sitelerinin sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla düzenlenen toplantı, sürdürülebilir üretim için altyapının güçlendirilmesini de hedefliyor.

 

Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Milletvekili M. Cihat Sezal, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, Ticaret Borsası Başkanı A. Duran Balsuyu, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, AK Parti İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, CHP İl Başkanı Esat Şengül, MHP İl Başkanı Ertuğrul Doğan, İYİ Parti İl Başkanı Av.Ahmet Çabukel, Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş OSB Başkanı Abdullah Çinkay, Tekstil İhtisas OSB Başkanı Mahmut Arıkan ve KMTSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile iş dünyasının temsilcileri katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın ülkenin en önemli sanayi merkezlerinden birisi olarak Türkiye’nin kalkınması için çalıştığını kaydetti.

 

Zabun, dürüst ve çalışkan girişimcileri ile Türkiye’nin gücüne güç katmak için var gücüyle ürettiklerini ifade ederek, “Aldığı teşviki son kuruşuna kadar Türkiye’ye yatırım için harcayan Kahramanmaraş, tekstilden, metal mutfak eşyalarına, enerjiden gıdaya, kağıt sanayiinden çimentoya birçok sektörde üretim ve ihracat başarısı ile çok önemli bir konuma ulaşmıştır. En büyük hedefimiz, sanayileşmede ilk 10 şehir arasında yer almak ve şu anda 1 milyarı geçmiş bulunan ihracatımızı 5 milyar dolara çıkarmak. Bu hedef doğrultusunda Kahramanmaraş olarak çok çalışıyoruz. Geçmişte milli mücadelenin kahramanı olan şehrimiz, 125 ülkeye ihracat yapan, 309 ihracatçı şirketi ile Türkiye’nin ekonomisine güç katarak ekonomide de kahraman olmuştur.” dedi.

 

2002 yılından itibaren kent ekonomisinin 13 kat büyüme gösterdiğinin altını çizen Zabun, Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren şirketlerin aktif büyüklüğünün ise 40 milyar lirayı geçtiğini söyledi.

 

Zabun şöyle devam etti: “Bu başarıda, hiç şüphesiz, devletimizin üretime verdiği teşvikler ve özellikle 5084 sayılı teşvik kanununun çok önemli bir katkısı olmuştur. Kahramanmaraş iş dünyası olarak, inanıyoruz ki, bugün gerçekleştirmekte olduğumuz çalıştayda ortaya konulacak olan vizyon, görüşülecek olan meseleler; teşvik sistemine dair konular, organize sanayi bölgelerimizin sorunları gibi alanlardaki meselelerin çözümüyle şehrimizde yatırım, üretim ve ihracat çok daha başarılı bir çizgiye ulaştıracaktır. Kahramanmaraş, yapımı devam eden organize sanayi bölgelerimizin tamamlanmasıyla ekonomide çok daha büyük başarı hikayeleri yazacak, ülkemizin makro hedeflerine ulaşmasına en çok katkıyı sağlayan iller arasında, hiç yılmadan, yorulmadan koşmaya, çalışmaya devam edecektir.”

 

KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz ise yatırımcıların sorunlarına değinerek, Kahramanmaraş olarak Türkiye’de sanayileşmeye çalışan illerin başında geldiklerini söyledi. Öksüz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu konuda da büyük mesafeler kat ettik. Özel sektörün ve sanayicinin çok büyük sorumlulukları var. Çünkü ülkemiz ekonomisini geliştirmek, istihdamı artırmak, ihracatı artırmak, vergileri artırmak, bunlar bizlerin görevi. Bu kadar önemli görevleri yüklenen özel sektör olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla daha iç içe çalışmak istiyoruz. Yatırımcının önünde çok büyük engeller var. Bütün bakanlıklarda çok büyük engellerle karşılaşıyoruz. Biz istiyoruz ki, burada arkamızda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız olsun, hatta elimizde burada uzman yöneticimiz olsun, biz problemimizi önce ona götürelim, desin ki sanayicimize bu iş olmaz veyahut da bunun biran önce çözülmesi gerekir. Sanayicilikte zaman çok önemlidir Sayın Bakanım, bunları bizden iyi bilirsiniz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan uzman arkadaşlarımızı bekliyoruz. Bize tavsiyelerde bulunsunlar. Hepimizin hedefi aynı, hepimizin hedefi ülkemizi kalkındırmak.”

 

Kahramanmaraş Milletvekili M. Cihat Sezal yaptığı konuşmada Kahramanmaraş’ın yatırımlarıyla Türkiye Cumhuriyeti Devletine yıllardır bu yönde destek veren illerden birisi olduğunu belirtti. 

 

Sezal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayın Bakanım öncelikle teşriflerinizden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Biz sizi 2018 yılında ağırlamak istedik ama yoğunluğunuzdan ve çalışmalarınızın ağırlığından dolayı bunu sağlayamamıştık. Teşekkür ediyoruz şimdi kırmadınız geldiniz. Az önce toplantımızda Kahramanmaraş’la ilgili sorunları dinlediniz, ben onlardan çok fazla bahsetmeyeceğim. Birazdan sektör temsilcilerimiz de Kahramanmaraş’ın sorunlarından bahsedecekler. Kahramanmaraş yatırımlarıyla Türkiye Cumhuriyeti Devletine yıllardır bu yönde destek veren illerden birisidir. Bildiğim kadarıyla ilk tekstil fabrikası Kahramanmaraş’ta 70’li yıllarda kuruldu, o günden bu yana yaklaşık 40 yıllık süre içerisinde farklı sektörlerde birçok alanda ülkemizin ekonomisine, istihdamına büyük ölçüde destek oldu, öncülük yaptı. Bugün ekonomik olarak Türkiye’nin 17.  büyük ilidir Kahramanmaraş, yaklaşık 1 milyar dolar ihracatı vardır bugünün şartlarında, Ticaret ve Sanayi Odalarımıza kayıtlı üyelerin sağladığı istihdam bildiğim kadarıyla 160 bin civarında. Biz, Kahramanmaraşlılar bunu üçe, dörde çok rahat katlanacağını biliyoruz. Tabi bunun için hem sizden hem devletimizden çok ciddi anlamda destek bekliyoruz. Yıllardır çözemediğimiz kronik sorunlarımız var. Bunların başında Organize Sanayi Bölgemiz geliyor. Geldiğinizden beri konuştuğumuz Organize Sanayi Bölgemizdeki sorunlar hem Tomsuklu’daki alanın biran önce faaliyete geçmesi, halihazırdaki organize sanayi bölgelerimizin alanlarının genişletilmesiyle ilgili sıkıntılarımız var. İnşallah desteklerinizle bunları aşacağız. Ben biliyorum ki, Kahramanmaraşlı yatırımcılar sizin verdiğiniz bire karşılık beş verecektir. Hükümetimize, devletimize en iyi katkıyı sağlayacaktır. Malumunuz Ağustos ayından bu yana yaşadığımız bir ekonomik sıkıntı söz konusu, devletimizin yatırıma ve istihdama ihtiyacı var. Kahramanmaraş buna öncülük yapmaya hazır. Ben Kahramanmaraş’ın bir evladı ve vekili olarak aracılık yapmaya hazırım. Her türlü, hem sanayicilerimize hem devletimize hizmet etme konusunda inşallah desteklerinizle bunu sağlayacağımıza inanıyorum.”  

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!