• Haberler
  • Ekonomi
  • ASKON Başkanı Aydın: 'Enflasyonla ciddi bir mücadele verilmektedir'

ASKON Başkanı Aydın: 'Enflasyonla ciddi bir mücadele verilmektedir'

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Aydın Şubesi ev sahipliğinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Kongre Salonu'nda 16. Ekonomi Değerlendirme Toplantısı düzenledi.

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın: “Dünya ekonomisinde hala bir daralma olduğunu, hükümetler tarafından hibe ve desteklerde kesintiler yaşandığını, yatırım ve istihdam ortamının henüz sağlıklı bir ortama kavuşamadığını görebilmekteyiz. Bu nedenle faizlerin düşürülerek yatırım ortamının oluşabilmesi için ülkemizde de olduğu gibi dezenflasyon ortamının beklendiği aşikâr olmakla birlikte, bu sürecin de yaz aylarının sonunu işaret ettiğini belirtebiliriz.

Enflasyonla ciddi bir mücadele verilmektedir

Bunun gibi ülkemiz de aynı şekilde enflasyonla ciddi bir mücadele vermektedir. Ülkemiz temel ekonomik verilerin rayına oturmaya başladığını gözlemlemekle birlikte, özellikle halkımızın günü birlik yaşamına tesir eden gıda, kira, benzin gibi hususlarda fiyat artışlarının kontrol edilmesinin elzem olduğunu görmekteyiz.

103, 6 milyar dolarları buldu

Çevresi savaşlarla dolu ülkemiz Türkiye, yaklaşık 400 milyar dolarını terörizmle mücadeleye, 50 milyar dolarını göçler nedeni ile ev sahipliği yaptığı 4 milyon mülteciye, 6 Şubat’ta 11 ilinde kaybettiğimiz canlarımızın yanı sıra, 103,6 milyar dolarını da deprem bölgesine harcamaktadır. Tüm bunlara rağmen, dünyada çok nadide ülkelerin başarabileceği bir şekilde bütün bu zorluklarla mücadele edip, muhtemelen 2023 yılını yüzde 4’ün üzerinde bir ekonomik büyüme ile kapatma başarısını göstereceğiz Bu başarı ekonomik temellerimizin ne kadar sağlam olduğunun açık kanıtı değildir de nedir. Yeryüzünün kaç ülkesi böyle bir durumda ayakta kalır düşünmemek elde değil.

Zengezur Koridoru’nun açılması son derece önemli

Bununla beraber, malumunuz, ülkemiz jeopolitik olarak kültür, ticaret, barış ve ittifak havzaları açısından çok çok önemli bir konuma sahiptir.  Türkiye, tüm engellemeler, hesap ve kitaplara rağmen bölgesinin lider ve güçlü ülkesidir. Hepimizin bildiği üzere günümüzde küresel jeopolitikte koridor savaşları yaşanmaktadır. Çin’in başını çektiği kuşak ve yol girişimi, Rusya, İran ve Hindistan arasındaki Kuzey-Güney koridoru ve buna rakip ABD’nin açıkça desteklediği Hindistan, Ortadoğu, Avrupa ekonomik koridoru. Ve Avrupa Birliği’nin fonladığı demir İpekyolu projesi. Bütün bu projelere baktığımızda Türkiye alternatifsiz tek köprü konumundadır.  Bu köprü ayrıca Zengezur Koridoru’nun açılması ile daha da güçlenecek ve kardeşlerimiz Türkiye Cumhuriyetlere hitap etmemizle vazgeçilmez olacaktır. Bu nedenle görüldüğü üzere Türkiyesiz yapılan hesapların hiç biri tutmamakta, Türkiye vazgeçilmez olmaktadır. Küresel ekonomik zenginlikten pay almak isteyen herkes Türkiye’nin kapısını çalacak ve Türkiye ile iyi geçinmek durumunda kalacaktır. Allah’ın izni ile çok güzel yarınlar bizi beklemektedir.” Şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme