Atatürk havalimanı millet bahçesi ilk fidan dikim töreni

İstanbul'un Fethinin 569. Yılı Kutlamaları ve Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin kentin en büyük yeşil alanı olacağını söyledi.

Atatürk Havalimanı arazisinin kullanılmaya devam eden kısımları dışında kalan 5 milyon metrekarenin üzerindeki alanını Millet Bahçesi yaparak İstanbul halkının hizmetine sunduklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "145 bin ağaç ve fidan buraya dikilecek. Spordan pikniğe, kitap okumadan yürüyüşe, fuardan müzeye kadar her türlü faaliyetin yürütüleceği bir alan olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bahçenin yaşlılardan çocuklara herkese hitap edeceğini belirterek, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'ni günde 1 milyon insanın yararlanabileceği bir yer haline getireceklerini dile getirdi.

Bu millet bahçesinin ülkeye kazandırılmasında emeği geçen ve geçecek olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile diğer kurumlara teşekkür eden Erdoğan, şunları kaydetti: "Atatürk Havalimanı Millet Bahçemizin küçük bir modeli olan 8 bin metrekarelik şu alandaki çınardan ıhlamura 16 türden 569 ağacın, toprakla buluşan 2053 çiçeğin, şehitlerimizin ölümsüzlüğünü simgeleyen 350 yaşındaki zeytin ağacının, projenin tamamı bittiğinde burada yeşerecek 145 bin 530 ağacın, velhasıl her bir unsurun ayrı bir anlamı var, ayrı bir mesajı var. Dereler bizim, bahçe bizim, bunlar kültürümüzün ayrılmaz parçaları. Burada da Pınarbaşı'ndan başlayarak tüm bahçeyi boydan boya geçecek bir deremiz akacak. Bostanlarda dalından meyve ve sebze toplayacak çocuklarımız, tabiatla doğrudan temas içinde olacak. Kapasitesi 28 bin kişiyi bulan etkinlik çayırı her türlü kültürel faaliyete ev sahipliği yapacak. Farklı konseptlerde kurulacak çocuk oyun alanları evlatlarımızın hayal güçlerini geliştirecek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut tüm peronlar, hangarlar, binaların, fuarlardan bilim merkezlerine kadar çeşitli amaçlarda kullanılacağını anlattı.

"Millet Bahçemiz aynı zamanda İstanbul'un en büyük afet toplanma alanı olarak hizmet verecek." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ülkeye ve İstanbul'a hayırlı olmasını diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu millet bahçesini önümüzdeki yıl bu zamanlar hizmete açmış olacaklarını söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum törende yaptığı konuşmada "Bugün ektiğimiz her bir çiçekle, diktiğimiz her bir fidanla, çocuklarımıza yemyeşil, rengarenk bir dünya bırakmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. Bakan Murat Kurum, fethin yıldönümünü simgeleyen 569 fidanın, fethin 600. yılını temsilen ise 2053 çiçeğin millet bahçesinin ilk nişanı olduğunu dile getirdi.

Bugün toprakla buluşturulan her bir fidanla güzel olanın mesajını verdiklerini ifade eden Bakan Kurum, "Bugün ektiğimiz her bir çiçekle, diktiğimiz her bir fidanla, çocuklarımıza yemyeşil, rengarenk bir dünya bırakmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İşte bu mahşeri kalabalık, fidana dönen her tohumda, ağaca dönen her fidanda, çevrecilik nedir, doğaseverlik nedir, İstanbul sevdası nedir bir kez daha bütün dünyaya haykırıyorsunuz." diye konuştu.

Bakan Kurum, fethin, şehirleri çağın gereklerine göre yeniden inşa etmek ve dünya başkentleriyle yarışır hale getirmek olduğuna işaret etti.

"Bizim tarihimiz baştanbaşa, fethin tarihidir, yeşilin ve güzelin tarihidir" diyen Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: "Milletimiz için 1 milyonun üzerinde sağlıklı, güvenli, çevre dostu yeni yuvaları inşa etmektir. Antalya ve Muğla'da yangınlarda, Kastamonu, Bartın, Sinop, Rize ve Artvin'de sellerde, Elazığ, Malatya ve İzmir'de depremlerde milletimizle bir olmaktır. Onları yeniden ev sahibi, yuva sahibi yapmaktır. Fetih, doğal alanlarımızı, canlı-cansız tüm varlıklarımızı korumaktır. Cennet vatanımızı, 500 millet bahçesiyle, şehir ormanlarıyla bezemektir. İklim değişikliğiyle mücadele etmektir. Bu mücadelede Türkiye'yi baştanbaşa yeşil ağlarla örmektir. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde, 'Sıfır Atık' hareketiyle, çevremizi, toprağımızı, denizlerimizi, göllerimizi korumaktır. Elbette en büyük onur, ömrünü milletine adamış, çevreye sevdalı, İstanbul'a sevdalı, Türkiye'ye sevdalı Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, 100 yılda yapılacak işlere 20 yılda imza atmaktır."

Atatürk Havalimanı'nda 5 milyon metrekare yeşil alan, kütüphaneler, bilim sanat merkezleri, spor alanlarını yaparak kente kazandıracaklarını anlatan Kurum, kenti hak ettiği değerlerle buluşturduklarını dile getirdi.

Kurum,  gençlerle birlikte dikecekleri 145 bin 300 fidanın boy verip yeni başlangıçları filizlendireceğini belirterek, şunları kaydetti: "Çevre müfettişi 600 yavrumuz, minicik elleriyle toprağa ümidimizi ekecek. İstanbul sevdamız kök salacak, Fatih'in emaneti çınarlarımızın dalları göğe uzanacak. Bu aziz şehirdeki kuşlar, ağaçlar, toprak ve rüzgar, bizim şarkımızı söyleyecek. İstanbul'dan, 1400 yıllık medeniyet sevdamız, yeniden yükselecek ve Türkiye'nin çağı başlayacak.”

Fidan dikiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Sevgi Evlerinden 100 çocukla eşlik etti

Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekilleri Numan Kurtulmuş ve Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de katıldı.

Emine Erdoğan ve Sevgi Evlerinden gelen çocukların da aralarında bulunduğu 100 çocuk da fidan dikiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, anı olarak kütüğe plaka çaktı.

İstanbul'un fethinin 569. yıldönümünü temsilen tören sahnesinin sağ ve sol kanatlarında 569 mehteran ve yeniçeri bulundu. Ayrıca 16 Türk devletini temsil kıyafetleriyle askerler de sahnede yer aldı.

Bakmadan Geçme