• Haberler
  • Siyaset
  • CHP'li Öztunç: Borcunu öde, diplomanı al dayatmasındansa mesleklerini yapıp ödesinler

CHP'li Öztunç: Borcunu öde, diplomanı al dayatmasındansa mesleklerini yapıp ödesinler

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, özel üniversitelerde okuyan ve pandemi nedeniyle okul ücretlerini ödeyemeyerek diplomalarına kavuşamayan öğrencilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı ve Sağlık Bakanın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle iki ayrı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sunan Öztunç, bir çözüm yolu bulunarak mağduriyetlerin giderilmesini istedi. 

Öztunç, ‘borcunu öde, diplomanı al’ dayatmasındansa, mezun olmayı hak eden öğrencilerin mesleklerini icra edip, bir yandan da borçlarını ödeyebilecekleri bir formülün geliştirilebileceğini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, pandemi koşulları nedeniyle okul ücretlerini ödemekte zorlanan öğrencilerin hayata atılamayarak, sorunlar içerisinde boğuştuklarını ve topluma faydalı bireyler olma yolunda son adımı atmalarına bu durumun engel teşkil ettiğini hatırlattı.

CHP’li Ali Öztunç, mevcut özel okullara ÖSYM üzerinden yerleşen bu öğrencilere, okulların diplomalarını vermeme gibi bir hakkı olup olmadığını sorgularken, Bakan Ziya Selçuk’un cevaplaması istemiyle verdiği önergede “Özel üniversitelerde mezun olmaya hak kazanan birçok öğrenci pandemi nedeniyle okul ücretlerini ödeyemedikleri için üniversite diplomalarını alamamaktadır. Diploma alamadıkları için çalışma olanağı bulamayan bu öğrencilerin sorununa bir çözüm bulunması ve mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

CHP’li Öztunç bu bağlamda Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti;

1-    YÖK’e bağlı özel üniversitelerde kaç öğrenci öğrenim görmektedir?

2-    Özel üniversitelerde mezun olduğu halde borcundan dolayı diplomasını alamayan öğrenci sayısı kaçtır?

3-    Özel üniversitelere ÖSYM üzerinden yerleşen öğrencilerin diplomalarını vermeme gibi bir hakları var mıdır?

4-    Diplomasını alamadığı için Sağlık Bakanlığı atamalarına, Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş (TUS) Sınavına ve Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) katılamayan mezun doktorların ve diş hekimlerinin sorununa bir çözüm bulma konusunda bakanlığın bir çalışması var mıdır?

Pandemi döneminde sağlık emekçilerine olan ihtiyacın katlandığı vurgusunda bulunan Öztunç, Bakan Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede ise ‘borcunu öde, diplomanı al’ dayatmasındansa, mezun olmayı hak etmiş bu bireylerin bir yandan mesleklerini icra edip, bir yandan da borçlarını ödeyebilmeleri gerektiğini belirtti.

Öztunç’un Bakan Koca’dan yanıt beklediği sorular ise şu şekilde oldu;

1-    Özel üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olan ancak yaşanan pandemi nedeniyle ödemelerini yapamayan ve bu sebeple diplomalarını alamayan kaç doktor ve diş hekimi vardır?

2-     Diplomasını alamadığı için Sağlık Bakanlığı atamalarına, Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş (TUS) Sınavına ve Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) katılamayan mezunların sayısı kaçtır?

3-    Sağlık emekçilerine en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde çalışıp hem mesleklerini icra edip hem de borçlarını ödeyebilecek durumdaki sağlık mezunlarının özel üniversitelerin “borcunu öde diplomanı al” şeklindeki dayatmalarına bakanlık olarak bir çözümünüz olacak mı? 

4-    Söz konusu mezunların diplomalarını alabilmeleri amacıyla Sağlık Bakanlığı bir çalışma yapmayı düşünüyor mu?
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!