• Haberler
  • Sağlık
  • Covid-19 Genel Koordinatörü Doç. Dr. Selçuk Nazik, neden aşı olunması gerektiğini açıkladı

Covid-19 Genel Koordinatörü Doç. Dr. Selçuk Nazik, neden aşı olunması gerektiğini açıkladı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Doktoru KSÜ Covid-19 Genel Koordinatörü Doç. Dr. Selçuk Nazik, aşılama süreci ile ilgili bilgiler vererek neden aşı olunması gerektiğini açıkladı

KSÜ Covid-19 Genel Koordinatörü Doç. Dr. Selçuk Nazik: “İlk defa Çin’in Wuhan eyaletinde görülen Koronavirüs vakaları 11 Mart 2020 tarihi itibarıyla Covıd-19 pandemisi adını almış ve Dünya Sağlık Örgütü bu olayı Uluslararası Sağlık Tüzüğü’ne istinaden halk sağlığı acili olarak ilan etmiştir. Bu süreçte tüm dünyada ve ülkemizde aşı çalışmalarıyla beraber aşılanmanın önemi üzerinde durulmuştur. Ülkemizde ilk hangi grupların aşılanması gerektiği ve sonrasında hangi meslek ve yaş gruplarının aşılanacağı Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olup bu süreç günümüze kadar ulaşmıştır.

Ülkemizde aşılanma bildiğimiz üzere ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. COVİD-19 aşısı için de aynı yol izlenmiş olup Bakanlığımız bu süreçte tüm birimleri ile halkımızı ücretsiz olarak aşılamaktadır. Ülkemizde şu an için iki aşı yapılmaktadır. Bunların ilki Çin aşısı olarak bilinen inaktif yapıda olan Coronavac aşısıdır. Bir diğeri ise Alman aşısı olarak bilinen mRNA aşısı Biontech aşısıdır.

Bu süreçte aşılanma ile ilgili çokça soru aldım. 
Aşı olmalı mıyım? 

•    Cevap EVET. 

Hangi aşıyı olmalıyım? 

•    Bu konuda önerim bulduğunuz aşıyı olmanız yönündedir. 

Aşının ciddi bir yan etkisi var mı? 

•    İki aşı tipi içinde ciddi yan etkilerinin olmadığını söyleyebilirim. Görülen yan etkiler; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

Yoğun bakımda yatan hastalara baktığımda yaklaşık olarak yarısından fazlasının aşısız veya eksik aşılı olduğunu görüyorum. Bu grupta genç hastaları, hamileleri ve emzirenleri görüyorum. Bu konuda da çokça soru alıyorum. Gençler ile ilgili son olarak 12 yaşa kadar aşılama açıldı. Ancak gebe ve emzirenler tedirginler. Bu konuda Sağlık Bakanlığımızın kendi sayfasında aşılanma ile ilgili sıkça sorulan sorular var. Bu sayfada gebelik ve emzirme ile ilgili olarak tedirginlik ve endişeyi ortadan kaldıracak bilgiler paylaşıldı. Bunların cevabını direk buraya ekleyip linki de ekliyorum. 

İnaktif Covıd-19 aşısı gebelere uygulanabilir mi?

•    Gebelikte inaktif Covıd-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veriler incelendiğinde gebelere aşı uygulanması tavsiye edilmektedir. Yapılan araştırmalarda aşılamanın gebelerin düşük riskini artırmadığı yönünde bilgiler yayımlanmıştır. Aşının gebeliğin ilk üç ayından sonra uygulanması önerilir.

İnaktif COVID-19 aşısı emzirme döneminde uygulanabilir mi?

•    Emzirme döneminde inaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veriler incelendiğinde emziren annelere aşı uygulanması tavsiye edilmektedir.

COVID-19 mRNA aşısı gebelere uygulanabilir mi?

•    Gebelikte COVID-19 mRNA aşısının uygulanmasına ilişkin veriler incelendiğinde gebelere aşı uygulanması tavsiye edilmektedir. Yapılan araştırmalarda aşılamanın gebelerin düşük riskini artırmadığı yönünde bilgiler yayımlanmıştır. Aşının gebeliğin ilk üç ayından sonra uygulanması önerilir.

COVID-19 mRNA aşısı emzirme döneminde uygulanabilir mi?

•    Emzirme döneminde COVID-19 mRNA aşısının uygulanmasına ilişkin veriler incelendiğinde emziren annelere aşı uygulanması tavsiye edilmektedir.

Son olarak önerilerim şu şekilde;

1.    Aşınızı olun.

2.    Aşınızı mutlaka olun.

3.    Aşınızı mutlaka ama mutlaka olun.

Sloganımız “Aşımızı Olalım Hayata Tutunalım.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!