Kahramanmaraş VHO Başkanı Gök, açıkladı Kurbanlık hayvan alınırken neye dikkat edilmeli?

Kahramanmaraş Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanı Veteriner Hekim Erdal Gök, kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları bir bir anlattı.

Kurban bayramı yaklaşırken kurbanlık hayvan alımı telaşının başladığının altını çizen Kahramanmaraş VHO Başkanı Gök: “Tabi ki kurbanlık hayvan seçiminde öncelik fiyat araştırmasıdır. İlimizde hayvancılık üzerine kurulu birlikler ile her sene bir araya gelerek kurbanlık hayvan satışı için öneri niteliğinde fiyatları belirleyip yayınlıyoruz. Her ne kadar öneri niteliğinde fiyatlar yayınlansa da piyasa kendisini belirliyor. Piyasada belirlenen fiyatlar ile önerilen fiyatlar genellikle örtüşüyor. Fiyat önerisi; üretim maliyeti ve alım gücü gözetilerekten belirleniyor. Bunu sadece fiyat önericiler olarak biz yapmıyoruz. Kurbanlık hayvan satışı yapan kişilerde alıcının alım gücünü göz önüne alarak satış yapıyor.” Dedi.

“Sağlıklı bir hayvan nasıl olur”

Kahramanmaraş VHO Başkanı Gök: “Piyasanın nabzı ölçüldükten sonra hayvan bakmaya başlanıyor. Kurbanlık hayvan bakarken öncelikle sağlıklı bir hayvan nasıl olur onu bilmek gerekir. Sağlıklı hayvan seçerken hayvanın etrafında dolaşılıp gözlemlemek gerekiyor. Hatta hayvan yürütülüp bakılmalıdır.

Öncelikle tüyler düz ve parlak olmalıdır.

Gözler canlı bakmalı.

Hayvanı yürüterek topallama var mı yok mu bakılmalı.

Hayvanın nefes alış verişine ve geviş getirip getirmediğine bakılmalı. Çok hızlı solunum yapan, geviş getirmeyen hayvanın hastalıklı olduğuna dair şüphe uyandırmalıdır.

Burunda, ağızda ve gözlerde akıntı olup olmadığı kontrol edilmeli.

Aşırı zayıf olan (kaşektik) hayvanlardan kesinlikle uzak durulmalı.

Hayvanda kambur tarzı bir duruş var mı yok mu kontrol edilmeli. Sırt kısmına baktığımızda düz bir görünüm olmalı.
Sürdürülebilir hayvancılık için kurbanlık hayvan tercihimiz erkek olmalıdır. Eğer dişi hayvan kesimi yapılacaksa damızlık değeri olmayan hayvanlar tercih edilmelidir.” İfadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme