Kotların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik düzenleme teklifi TBMM'de

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanı Abdullah Güler, 30 maddeden oluşan, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin, TBMM Başkanlığına sunulduğunu bildirdi.

Güler, teklifin ilk imza sahibi AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya ile birlikte TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, teklifin 28. Dönem 2. Yasama Yılı'nın ilk kanun teklifi olduğunu söyledi.

Konutların Turizm Amaçlı Kullanılmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 30 madden oluştuğunu belirten Güler, teklifin 8 maddesinin konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin yeni düzenlemeleri içerdiğini bildirdi.

Abdullah Güler, teklifin 4 maddesinin Kültür Bakanlığı Döner Sermaye Kanunu'na, 6 maddesinin Turizmi Teşvik Kanunu'na, 4 maddesinin Kapadokya Alanı Hakkında Kanun'a, 6 maddesinin de Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun'a ilişkin olduğunu aktardı.

Teklifin TBMM Başkanlığına sunulduğunu dile getiren Güler, turizm sektörünün dolaylı ve dolaysız istihdama katkısının son 10 yılda 11 milyondan 16 milyona ulaştığını belirtti.

Orta Vadeli Program'da, turizm gelirlerinin, cari açığın azaltılmasındaki öneminin vurgulandığını anlatan Güler, turizmin, ekonominin en önemli lokomotiflerinden birisi olduğunu kaydetti.

Güler, dünyada ve Türkiye'de, turizmdeki alternatif konaklama arayışları sonucunda, ikincil konutların kısa süreli kiralamalarla turistik konuta evrilmeye başladığını, sektörde yeni bir alt kol haline geldiğini söyledi.

Ciddi denetleme getiriyoruz

Konutların, gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin esasların belirlenmesi amacıyla teklifin hazırlandığına dikkati çeken Güler, şöyle devam etti: "Teklifimizdeki ana maddeyle, Borçlar Kanunu'nda düzenlenen kira ilişkisinin dışında yeni bir tanımlama ve düzenleme getiriyoruz. 100 günün altındaki turizm amaçlı konaklama ve kira ilişkisinde artık Kültür ve Turizm Bakanlığımızın vereceği belge ile bu faaliyet alanını düzenliyoruz. Bu kapsam dışında olanlara da Bakanlığımızın hem kendi çalışanları açısından hem de illerde valilik açısından ciddi denetleme getiriyoruz. Kültür Bakanlığımızın Döner Sermaye Kanunu'nda değişiklik yapıyoruz. Turizm bölgelerinde çevreye dair atık ve arıtma sistemleriyle beraber ciddi yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Turizm bölgelerinde hem atık sisteminin iyileştirilmesi, yeni yatırımlar yapılması hem çevreye dair arıtma sistemlerinin inşası açısından bu yatırımların desteklenmesi ve yatırımların bir an önce inşası noktasında döner sermaye bütçesinin kullanılmasını öngörüyoruz."

Anayasa Mahkemesinin Kapadokya Alan Başkanlığına ve Türkiye Turizm Tanıtım Geliştirme Ajansına yönelik kanunlardaki bazı maddeleri iptal ettiğini anımsatan Güler, bu konudaki düzenlemelerin de teklifte yer aldığını bildirdi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bir soru üzerine, "100 günün altındaki günü birlik, haftalık, aylık kiralamalar bu kanun kapsamında olacak." dedi.

Vizeyle ve vizesiz Türkiye'ye gelen turistlerin ülkede kalma süresinin 90 gün olduğunu hatırlatan Güler, bu süreyi de göz önünde bulundurarak 100 günün belirlendiğini, bu konuda dünya örneklerine de bakıldığını vurguladı.

Emeklilerimize 5 bin lira ödenmesine dair önergemiz de yarın için hazırlanır

"Cumhurbaşkanı'nın dün açıkladığı emeklilere 5 bin lira ödenmesine ilişkin düzenlemenin bu torbaya girme ihtimali var mı?" sorusuna Güler, "Var. Çalışma Bakanlığımız bu konuda çalışmalarına devam ediyor. Tahmin ediyorum bu teklifte, emeklilerimize yönelik olarak bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödenmesine dair önergemiz de yarın için hazırlanır. Bu teklifimizin de görüşmeleri sırasında komisyonlarda madde ihdasıyla teklif içerisinde yer almasını değerlendiriyoruz." yanıtını verdi.

Bir gazetecinin çalışan emeklilere 5 bin lira verilmemesinin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna yönelik tartışmaların yapıldığının belirtmesi üzerine Güler, AK Parti iktidarları döneminde bayram ikramiyelerinin verildiğini ve bu uygulamanın sürdüğünü kaydetti.

Güler, "Muhalefet partilerinden de bu konuda bir itiraz olabilir. Anayasa Mahkemesi süreci de değerlendirilebilir ama ben çok olduğunu düşünmüyorum. Nihayetinde özlük haklarına yönelik bir destektir, düzenlemedir. Farklı maaş durumları olabilir. Her bir çalışanın özlük hakları konusunda, emeklilik konusunda farklı maaş türleri, ikramiye çeşitleri olabilir. Bu kapsamda değerlendirmekte fayda var." diye konuştu.

Çalışan emeklilere de 5 bin lira verilmesi için düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna Güler, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın çalışması devam ediyor. Çalışma ortaya çıktıktan sonra, önerge kapsamında değerlendireceğiz." yanıtını verdi.
 

Bakmadan Geçme