• Haberler
  • Yaşam
  • Tarımsal üretimde jeotermal seracılık seferberliği

Tarımsal üretimde jeotermal seracılık seferberliği

Jeotermal kaynaklı 13 tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesine yönelik gerekli yatırımların gerçekleştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkileriyle dünya genelinde yaşanan "tarımda arz güvenliği" tartışmaları sürerken, Türkiye bu alanda jeotermal sahalardan da en etkin şekilde yararlanabilmek için yeni projelere odaklandı.

11 ay üretim yapılabilen jeotermal ısıtmalı seracılık, son yıllarda yaygınlaşmaya başladı. Türkiye, jeotermal enerji kaynakları potansiyeli bakımından dünyada yedinci, Avrupa'da ise birinci sırada yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığının da destekleriyle bu imkândan tarımda en üst düzeyde yararlanabilmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Jeotermal enerjiyle ısıtılan sera varlığı yaklaşık 5 bin dekara ulaştı. Buna karşın ülkede 30 bin dekarlık seranın bu kaynakla ısıtılabilme potansiyeli bulunuyor.

Jeotermal kaynağın olduğu bölgelerde sera yatırımları hız kazanırken buralarda doğal kümelenme de oluşuyor. Bu kaynak sayesinde yılın soğuk günlerinde ısıtmaya ihtiyaç duymayan seralar, yerel, çevreci, yenilenebilir ve ısıtma maliyetinin düşüklüğüyle de avantaj sağlıyor.

Jeotermal ısıtmalı seralar yıl boyunca üretim yapılması ve sezonluk arz sıkıntısının önlenmesi özellikleriyle öne çıkıyor. Bu kaynağın seracılıkta daha fazla kullanılarak rekabet avantajı ve marka değeri yüksek, modern ve planlı üretim yapan organize sera bölgelerinin kurulması planlanıyor.

Tarıma dayalı OSB'lerde jeotermal seracılığa odaklanıldı

Türkiye'de seraların ısıtılmasında enerji maliyetlerini düşürmek ve ülkenin jeotermal enerji potansiyelini daha verimli ve sürdürülebilir kullanmak adına, seracılıkta bu kaynağın payını yükseltmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Tüzel kişilik kazanan bitkisel üretim konulu tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin (TDİOSB) 5'i jeotermal kaynaklı seracılık projesi özelliği taşıyor. Bunlar, Ağrı, Aydın, Denizli, Kütahya ve Nevşehir'de faaliyet gösteriyor.

Jeotermal kaynaklı 13 TDİOSB'nin iş ve işlemleri ise devam ediyor. Bunlar Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Aydın, Çanakkale, Denizli, İzmir (Dikili, Seferihisar), Kayseri, Kütahya, Manisa, Nevşehir ve Uşak'ta faaliyete geçirilecek.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!