Topraktan geleceğe Türkiye Yüzyılında üretim zirvesi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu tarafından, 'Topraktan Geleceğe Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesi' gerçekleştirildi.

Düzenlenen “Topraktan Geleceğe Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesine, T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen'in de katılımlarıyla gerçekleşti. 

Topraktan Geleceğe Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesin'de konuşma yapan, T.C. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı,yaptığı konuşmada şunları kaydetti: "Biz 2023'te planlı tarımla ilgili bütün yasal düzenlemeleri bitirdik. O dönemden itibaren bunun alt çalışmalarını da yaptık. Şu anda bütün arkadaşlarımız nisan ayı itibarıyla kendi iç süreçlerini de bitirecekler ve sahada konuşmaya, anlatmaya başlayacağız. Tarım politikalarımızı hem bugüne hem bundan sonraki döneme yani gelecek kuşaklara bırakacak bir vizyonla oluşturduk ve 2023'te planlı tarımla ilgili bütün yasal düzenlemeleri bitirdik. O dönemden itibaren bunun alt çalışmalarını da yaptık. Şu anda bütün arkadaşlarımız nisan ayı itibarıyla kendi iç süreçlerini de bitirecekler ve sahada konuşmaya, anlatmaya başlayacağız."

Tarım politikalarının gelecek kuşaklara aktarılması

"Dünya nüfusu 2050'de 10 milyar olacak. Türkiye'nin 2050 nüfusu 105 milyon... Gelecek bir o kadar misafiri de düşünürsek 2050'de en az 210 milyonluk nüfusun gıda ve su ihtiyacını karşılamamız gerektiği ortaya çıkıyor. Nüfus artışıyla birlikte iklim değişikliği, göç, birtakım daha önce adını hiç duymadığımız hastalıklar gibi hususların bizi kısıtlayacağını da düşünürsek buradaki risk faktörünü görmüş oluruz. Biz, bunların hepsini 'yeni normal' olarak niteledik ve Bakanlığımız bütün çalışmalarını buna göre dizayn etmeye başladı ve devam ediyor. "Nüfus artışıyla daha fazla su ve gıdaya ihtiyaç duyulacağının altını çizen Bakan Yumaklı, "Tarım politikalarımızı hem bugüne hem bundan sonraki döneme yani gelecek kuşaklara bırakacak bir vizyonla oluşturduk ve 2024-2028 Stratejik Plan'ımızı yayımladık." dedi.

Tarımda akılcı stratejiler

MÜSİAD Genel Başkanımız Mahmut Asmalı da tarımda akılcı stratejiler üretilmesi, alınan kararların da teknolojinin yol göstericiliğinde hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. "Çok ortaklı ve güçlü yapıların kurulması teşvik edilmeli" ifadesini kullanan Asmalı, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir yandan tarımda verimliliği korurken diğer yandan da çevremizin ve doğal kaynaklarımızın tükenip yok olmasını önlemek adına adımlar atmalıyız. Hatta bunları sürdürürken aynı zamanda ekonomik bir değer de üretmek zorundayız. Neslin, gıdanın, çevrenin ve ailenin korunması hayati önceliklerimizdendir. Bu hususların odak noktası da tarımdır. Birlik ruhuyla her karış toprağımızı ekeceğiz, her ağacımızı koruyacağız, her damla suyumuza hep birlikte sahip çıkacağız."

Bakmadan Geçme