Türkiye için bir ilk: 'The Aziz Sancar Lecture'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'The Aziz Sancar Lecture' etkinliğinin Türkiye için bir ilk olduğunu belirterek, 'Her sene yapılacak bu etkinlikte yeni keşifler veya ortaya çıkan yeni problemler tartışılacak. Daha da önemlisi The Aziz Sancar Lecture bilim camiasına vizyoner bir bakış açısı sağlayacak.' dedi.

TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü (TBAE) tarafından Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın onuruna "The Aziz Sancar Lecture" etkinliği çevrim içi olarak düzenlendi. Bakan Varank, etkinliğin açılışı için gönderdiği video mesajında, son 20 yıldır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, bilim ve teknoloji alanındaki çabaları kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi.

Çığır açan bilim insanı

Varank, insanoğlunun dünyayı, uzayı ve kendisini anlama çabalarının yüzyıllardır sürdüğüne dikkati çekerek, gelinen noktada birçok konuda önemli aşamaların kaydedildiğini belirtti. Yaşamın moleküler düzeyde işleyişine ışık tutan bilgi üretimi konusunda devrimsel gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Varank, "Bu gelişmeler kendi kendine olmadı. İnsanlığa hizmet yoluna kendini adamış, kararlılık sahibi bilim insanları sayesinde gerçekleşti. Aziz Sancar Hoca'mız bu alanda çığır açan bilim insanlarından biri. Hocamız çalışmaları sayesinde layık görüldüğü Nobel ödülü ile ülkemizi son derece gururlandırdı." dedi.

Varank, Aziz Sancar adına ihdas ettikleri burs programını anımsatarak, "Aziz Sancar Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı" ile genç bilim insanlarının çalışmalarını Aziz Sancar'ın araştırma laboratuvarında sürdürebileceğini, Türkiye'de ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının gelişimi noktasında bu programın ülke için önem taşıdığını dile getirdi.

Aziz Sancar'ın onuruna düzenlenen etkinliğe de değinen Varank, "Şüphesiz The Aziz Sancar Lecture da The Schrödinger Lecture, The Dirac Lecture, The Oppenheimer Lecture, The Abdus Salam Lecture gibi dünyadan ses getirecek. Bu manada, The Aziz Sancar Lecture ülkemiz için bir ilk olduğu gibi, kabul ederse Aziz Hoca'mıza da bir vefa borcumuzdur. Her sene yapılacak bu etkinlikte yeni keşifler veya ortaya çıkan yeni problemler tartışılacak. Daha da önemlisi The Aziz Sancar Lecture bilim camiasına vizyoner bir bakış açısı sağlayacak. Bu sene çevrim içi olarak gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik önümüzdeki yıl yüz yüze gerçekleşecek." ifadelerini kullandı.

Varank, konuşmasını, Aziz Sancar, TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü ve etkinlik katılımcıları ile "The Aziz Sancar Lecture"nin ilk konuşmacısı olan ABD'li bilim insanı, virolog ve doktor, 2020 Nobel Tıp Ödülü sahibi Profesör Harvey James Alter'a teşekkür ederek tamamladı.

Bakmadan Geçme