Mehmet Gül

'MEB' Özel Öğretim Kursları ile ilgili artık bir karar vermeli…

Mehmet Gül

2013 yılından itibaren başlayan Dershanelerin kapatılma süreci. Kanunda yer alan Dershane adının çıkarılması ile yerini ülkemizde yeni bir oluşuma bıraktı. O Dönem Bizzat Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından dershanelerin halkı ve özellikle fakir insanları sömürdüğü gerekçe gösterilmiş, öğrencilerin dershanelere ihtiyaç duymayacağı bir sistemin uygulanacağı ilan edilmişti.

 

Daha sonraki süreçlerde 1 bilim grubu,5 ders 3 ders ve en son 1 dersten kurs açmak gibi yönetmelik değişiklikleri ile durum tam manası ile bir keşme keşe döndü. Buna rağmen kendiliğinden kapanacağı öngörülen kursların sayısı gün geçtikçe daha da çoğaldı. Görüldü ki arz talep dengesi noktasında insanların kurslara olan ihtiyacı bitmedi. Bununla birlikte tek ders ya da üç ders uygulaması ile açılan kurslar neredeyse bir özel okul ücretinden daha fazla rakamlara kayıt alır oldular. Dershanelere alternatif olarak düşünülen, Devlet okullarında ve Halk Eğitim Merkezlerinde açılan ücretsiz kurslar amacına hizmet etmediği gibi devletin sırtına çok ciddi bir mali külfeti de beraberinde getirdi.

 

Bu sürecin son ayağında 2019 yılı ocak ayı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı bir basın bülteni ile 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Özel Öğretim Kurslarının kapatılacağını velilerin mağdur olmaması için kurslara kayıt yaptırmamalarını istedi. Lakin bu açıklamanın yapıldığı tarihten sonra M.E.B. Türkiye genelinde onlarca özel öğretim kursuna açılış onayı verdiği gibi, resmi açıklamaya rağmen Kursların kapatılması ile ilgilide bir adım atmadı.

 

Şimdi görülen o ki Kurslar için ben yaptım oldu kapatıyorum ihtiyaç yok gibi söylemlerinin Halk nezdinde bir karşılığı yok, ayrıca sektörden geçimini sağlayan on binlerce kişi içinde kursların kapatılması çok büyük sıkıntıları da beraberinde getirecek.

 

Eğer olurda MEB ani bir kararla kursları kapatırsa bu durum sadece fetö irtibatlı görevinden alınan ve Diplomaları iptal edilen öğretmenlere yaracak. Bu kişiler Kontrolden uzak kayıt dışı Apartman dairelerinde ders adı altında genç dimağları yeniden zehirlemeye başlayacaklar.

 

Devlet bürokrasisi Halkın taleplerini gözeterek denetlenebilir güvenilir bir ortamda eğitim veren Özel Öğretim Kursları için acilen köklü bir düzenleme yapmalı, her yıl bu sene ne olacak endişesinden insanları kurtarmalıdır. Mevcut konjonktürde Kursların kapatılması var olan bir sorun için çözüm getirmeyecek, aksine uzun vadede oluşacak çok ciddi problemlerin başlangıcını oluşturacaktır.

Hülasa: M.E.B. devlet ciddiyeti ile ülke genelinde çok ciddi istihdam ve katma değer oluşturan Kurslarla ilgili KAPATILMASI ya da DEVAM ETMESİ yönünde net bir duruş sergilemeli… Karar vermelidir.

 

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları