Şule Kirişci

Kahramanmaraş'ta tarım

Şule Kirişci

Doğu Anadolu, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin birleştiği noktada yer alan yaklaşık 15 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle özel bir şehirdir Kahramanmaraş. Bu nadide ili özel yapan niteliklerden biriside değişik iklim özelliklerine paralel bitki örtüsünün ve tarımsal üretimin çeşitliliğidir. Su kaynaklarının bol olması, geniş ormanlık alanlara sahip olması da ayrıcalıklarındandır.

Yüzölçümünün yaklaşık 5.5 milyon dekarlık kısmı ormanlık alandır; 900-2000 metrelere kadar olan kısımlarda orman (bolca kızılçam), 1400-2000 metreler arasında göknar, sedir, ardıç, meşe türleri ağırlıklıdır. 2000 metrenin üzerinde ise genel adıyla Alphin Ot adı verilen geven, menekşe, gelincik, çoban yastığı gibi türleri içeren bitki örtüsü yer alır. 

Türkiye’nin tarımsal üretiminde 27. sırada yer alan Kahramanmaraş topraklarının 3.5 milyon dekarlık kısmı tarım alanıdır. Buda yaklaşık yüzölçümünün yüzde 25’i demektir. Tarım alanının 3 milyon 400 bini tarla statüsündedir. İlin tarımsal üretimde, gerek üretim alanı gerekse ürün miktarı bakımından en önemlileri tahıllar ve bitkisel ürünlerdir. Nadasa bırakılan kısım ise 318 bin dekar ( yüzölçümünün yüzde 2’si) olarak kaynaklarda belirtilmiştir.
 
Coğrafi konum itibarıyla Akdeniz bölgesinde bulunan Kahramanmaraş Akdeniz ikliminin etkisindedir. Bulunduğu iklim kuşağının getirisi olarak, il sınırları içerisinde bulunan verimli topraklar birbirinden lezzetli meyve-sebze çeşitlerine ev sahipliği yapar. 
 
Birçok evin bahçesinde, bağlarda meyve ağacına ve ekili sebze çeşitlerine rastlamak mümkündür. En sık rastlanılanlar arasında hurma, dut, incir (en önde gelenleri abbas inciri ve bardak inciridir), urmu dutu, kayısı, nar ve ceviz ağaçlarıdır. Lezzeti ile meşhur Andırın ilçesinde yetişen kirazın ünü ülke sınırlarını aşmıştır. Burada yetişen kiraz türü için Hollanda ve İngiltere kraliyet ailesi dahil birçok Avrupa ülkesi alıcı durumundadır. Sert ve çok şirin tadıyla hacı hamza armudu, mora kaçan rengi ve bal gibi tadıyla bertiz kabarcığı hem göze hem de damağa hitap eder. Beyaz-kara sucuk, samsa, pestil, bastık, kırma ve henüz birkaç gün önce coğrafi olarak tescillenen ravanda şerbetinin hammaddesidir. Bir diğer üzüm çeşidi olarak ağustos ayında olgunlaşan- seyrek salkımlı- mahrabaşı üzümü eşsiz tadıyla büyüler tadanları… Bulduğunuzda kaçırmayın derim! 

Devam ediyorum; sert ve sulu damaklarda iz bırakan Göksun elması, tekir ayvası, bahri gozu (cevizi), Antep fıstığı, badem, zeytin, sumak…

Kahramanmaraş’ta ceviz bir kültürdür ve hemen hemen her yöresinde ceviz yetiştirilmektedir. İl genelinin tamamında rahatlıkla yetişen cevizin 2000 metre yüksekliklere kadar yetişmesi ve 400-500 yaşlarında ceviz ağaçlarının varlığı bölgede ceviz üretiminin tarihsel boyutunu ve günümüzdeki önemini göstermektedir. Son yıllarda il genelinde ceviz yetiştiriciliğinde ağaç sayısının her geçen gün arttığı aşikardır.

Kahramanmaraş’ta 2021 yılı tarım alanlarının dağılımı ve sebze- meyve üretim miktarlarını aşağıdaki tablolarda daha açık görmek mümkündür.

Çayır ve mera alanı bakımından zengin olduğundan besicilik faaliyetleri de gelişmiş durumdadır ve bu faaliyetler modern işletmelerde de yapılmaktadır. TÜİK verilerine göre 2021 yılı itibarıyla Kahramanmaraş’ta bulunan arı kovanı sayısı 117 bin 616, büyükbaş toplamı 242.239, kanatlı toplamı 2 milyon 243 bin, küçükbaş toplamı 1.172.072 olarak belirtilmektedir.

Buraya kadar siz kıymetli gazatecin.com okurları ile paylaştığım veriler ışığında “neden Kahramanmaraş’ta tarımsal yatırım yapmalıyım?” derseniz, şöyle özetleyebilirim.

Tarımsal üretim çeşitliliğine imkan veren ekolojik faktörlere ve iklim çeşitliliğine sahip olması, doğal kaynakların çeşitliliği, uygun geniş mera alanlarının varlığı, baraj gölleri ve kaynak suları açısından su ürünleri yetiştiriciliğine uygun olması, sahip olduğu alternatif enerji üretimi ve lojistik imkanlar, ülkesel teşvik ve destek programında avantajlı iller arasında yer alması, hammadde ulaşım kolaylığı, insan kaynakları varlığı, finans kaynaklarına ulaşım kolaylığı, işgücü temini ve danışmanlık birimlerinin var olması, organik ve iyi tarım uygulamaları için hazır yatırım imkanlarına sahip olması, Kahramanmaraş’tan doğup marka olmuş dondurma, maraş biberi ve tarhana gibi ürünlerinin ulusal ve uluslararası ticarette yerinin hazır olması, ve sebze-meyve ve hayvancılık anlamında çeşitli ürünlerin ildeki üretim miktarının yatırımcı için varlığı Kahramanmaraş’ın tarımsal yatırım için potansiyel bir şehir olduğunun göstergesidir. 

İl tarım müdürlüğü verilerine göre Kahramanmaraş tarım ve tarıma dayalı sanayi işletme sayısı şu şekildedir.
 
Yukarıdaki tablodaki işletme sayılarının artması dileğimizdir. Entegre gıda yatırımlarının artması tarımsal fiyatların dalgalanmasını da azaltarak üreticiye güven verecektir. Kahramanmaraş’ın tarımsal manada gerek üretim çeşitliliği, gerek farklı üretim şekilleriyle yakın bir gelecekte Türkiye için öneminin daha da artacağını söylemek mümkündür. 

Sağlıkla kalın…

https://www.tarimorman.gov.tr/SGB/TARYAT/Belgeler/il_yatirim_rehberleri/kahramanmaras.pdf
 

Yazarın Diğer Yazıları