Şule Kirişci

Sporda altın hafta

Şule Kirişci

Yaklaşık altı gün süren ve beni bir hayli yoran grip sürecinden sonra yeniden yazabilmek güzel… Siz kıymetli okurlarımızın; “geçmiş olsun” dediğinizi varsayarak, “teşekkür ediyorum ve sizlerden uzak olsun” diyerek yazmaya başlayalım.

Geçtiğimiz hafta sporda gurur verici başarılarla doluydu.  

Ülkemiz sporun birçok dalında hatırı sayılır geçmişe sahip. Halterden, güreşe, Futboldan basketbola kadar çok sayıda branşta her yıl başarılarımızla dikkat çekiyoruz. Sporcularımız, müsabakalarda aldıkları madalya ve kupalarla ay yıldızlı al bayrağımızı uluslararası arenada dalgalanmasını sağlıyor. 

Bu başarılara geçtiğimiz hafta içerisinde yenileri eklendi;

Dünya kadınlar boks şampiyonasında tarih yazdık… İstanbul’un ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası Boks Birliği (IBA) Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda Türkiye, takım halinde şampiyon oldu. Ringte yumruklarını konuşturan milli boksörlerimiz beş altın madalya kazandı. Hatice Akbaş, Busenaz Çakıroğlu, Şennur Demir, Ayşe Çağırır ve Busenaz Sürmeneli dünya şampiyonu oldu. 

Hatırladığınız üzere Busenaz Sürmeneli geçen yıl düzenlenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda altın madalyayı boynuna takarak Türk spor tarihine adını yazdırmıştı. 

“Altın Kızlar” göğsümüzü kabarttınız. Emeğinize yüreğinize sağlık!

Diğer bir başarı Vakıfbank Kadın Voleybol takımından geldi. CEV şampiyonlar liginde 2011, 2013, 2017 ve 2018’in ardından bu yılda şampiyonluk koltuğuna oturdu.

Görüldüğü üzere henüz doğumundan itibaren oynaması için eline bebek, mutfak eşyaları verilen kızlarımız sporda üstün başarılar elde ederek kadınlarımızın birçok alanda başarılı olabileceğinin en büyük göstergesi durumundadır. Bu yolda kararlı bakışlarının arasından süzülen terler onlar için motivasyon kaynağı ve daha iyisine ulaşmak için sebep olsa gerek. Farklı gelişmişlik düzeylerinde, sanayileşmiş ülkelerde kadınların spora katılımının daha yüksek olduğu belirtilmektedir. 

Bir diğer gururumuz EuroLegue Final Four’da Anadolu Efes…

Final karşılaşmasında- 2021/2022 -üst üste 2’nci kez Eurolegue şampiyonluğunu elde ederek kupayı müzesine götürdü. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Stark Arena’da İspanyol rakibi Real Madrid’i eli boş yolcu etti. Takım gelecek sezon içinde şu mesajı verdi “Son şampiyon bizdik. Yine biziz…”  Eurolegue, Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en büyük organizasyonudur. Ayrıca şampiyon olmuş bir takım için şampiyonluğu korumak oldukça önemlidir. Üstelik ard arda… 

Spor bir toplumun gelişmişlik düzeyini belirleyen önemli kriterlerin başındadır. Gerek bireysel gerek toplumsal manada birçok faydasının yanında ülkeleri ekonomik olarak destekler. Spor turizmi ekonomik anlamda güzel bir örnektir. Bugün turizm içinde spor çeşitli şekillerde kendini göstermekle birlikte yerel ve ulusal düzeyde düzenlenen spor organizasyonları aracılığıyla ülkeler ciddi kaynak elde etmektedirler. Örneğin 1996 Atlanta Olimpiyatları 5.1 milyar dolar ekonomik hareketlilik getirmiştir. Buna ilaveten 77 bin yeni iş yaratmıştır.
 

Yazarın Diğer Yazıları