Bastırmacı'dan anlamlı mesaj

Deva Partisi Kahramanmaraş Kurucu İl Başkan Yardımcısı ve Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Osman Doğan Bastırmacı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla sosyal medya hesaplarından bir mesaj yayımladı.

Bastırmacı’nın mesajı şöyle; "Yeryüzünde hiç bir canlı şiddeti hak etmemektedir. Doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan değerli kadınlarımıza gerekli sevgi ve saygıyı göstermemiz en önemli görevlerimizdendir. Kadına karşı sergilenecek her türlü şiddet, kadınların en temel hakkı olan insan haklarının ihlali anlamına gelmektedir. 

Ülkemizde insan haklarının, demokrasinin, eşitliğin ve hukukun üstünlüğünün sağlanabilmesi için sevgili peygamberimizin, “Cennet anaların ayakları altındadır.” sözünü bir slogan olmaktan çıkarıp, yaşamımıza yön veren vazgeçilmez bir ahlak ilkesi olarak benimsersek, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde çok önemli bir adım atmış oluruz. 

"Kadınlara yönelik şiddetin dünya çapında tahmini oranının yaklaşık %25 - %50 arası olduğunu biliyor muydunuz?"

En çok şiddet gören kadınların durumlarına baktığımızda;

Az eğitim görmüş veya hiç eğitim görmemiş

Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan

Daha az sosyal destek gören

Ekonomik olarak kocasına bağımlı ya da kocasından daha fazla kazanan

Ebeveynleri tarafından şiddet görmüş kadınların şiddete uğrama oranının daha fazla olduğu bir gerçektir.

Peki, şiddet yalnızca fiziksel midir?

Hayır. Net!

Kadına şiddetin bir çok çeşitleri vardır. İlla fiziksel uygulanması gerekmez psikolojik şiddette kadının ruh sağlığının bozulmasına yol açar. Şiddetin fiziksel ve psikolojik boyutlarının da yanı sıra cinsel ve ekonomik şiddette mevcuttur. Maalesef ülkemizde toplumsal sorunlar arasında hızla yerini almıştır.

Şiddet gören kadın durumu affederek kurtarmaya çalıştıkça batacak ve bu durumu çevresiyle paylaşmaya çekindiği zaman da sosyal yaşamdan uzaklaşacak ve iyice depresif bir duygu durumuna bürünecektir. Kısa zaman içinde şiddete maruz kalan kadında öğrenilmiş çaresizlik ortaya çıkmaya başlar ve yardım arama ihtiyacını bile eyleme geçirmekte zorlanır. O nedenle her kadının bu gibi durumlarda ne yapması gerektiğini, nereden destek alabileceğini biliyor olması oldukça önemlidir.

Kadın şiddet gördüğü zaman en yaygın olarak korku, kaygı, suçluluk, değersizlik, huzursuzluk gibi duygular yaşar. Şiddetin sonucu fiziksel darbeyse kimi zaman ölümle sonuçlanır kimi zamansa kişiyi intihar düşüncelerine ve hatta intihar eylemine sürükleyebilir. Şiddet gören kişilerde aynı zamanda depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, kendine zarar verme davranışı, anksiyete bozukluğu, alkol veya madde bağımlılığı gibi bir çok psikolojik/psikiyatrik durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu noktaya gelinmeden önce kişinin harekete geçmesi ve yardım kuruluşlarına başvurarak kendi güvenliğini sağlamasının yanı sıra psikiyatrik ve psikolojik tedavileri içinde destek almaları yaşamlarını tekrar kurabilmeleri açısından son derece önem taşır.

Bu duygu ve düşüncelerle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde tüm kadınlarımızın yanında ve destekçisi olduğumuzu belirterek, kadınların toplumda hak ettiği yere ulaşmasındaki tüm engellerin kalktığı bir dünya diler, saygılar sunarım.

Şiddet gören kadınların destek alabileceği kurumlar:

Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı Alo 183

Alo 155 Polis İmdat

Alo 156 Jandarma İmdat

112 Acil

Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 0212 656 96 96

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde, Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğünde, Aile Danışma Merkezleri ve Toplum Merkezlerinde ücretsiz olarak danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri alabilirler.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine başvurabilirler. Bu merkezlerde hukuki, psikolojik ve danışma gibi farklı alanlarda hizmetler sunulmaktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, kaymakamlıklar ve valiliklerin yürütmekte olduğu hizmetler arasında şiddet gören kişiler çocukları ile birlikte geçici süreliğine sığınma evlerine barınmak için başvurabilirler."
 

Bakmadan Geçme