İbrahim Baykut

Amerika'yı yeniden keşfetmenize gerek yok

İbrahim Baykut

Kahramanmaraş'ı yeniden dizayn etmek için Amerika'yı yeniden keşfetmenize gerek yok. Acı ama yaşadık. Ne kaybettiğimiz canlarımızı unutacağız nede anılarımızı. Bu büyük felaketi bir fırsata çevirerek geleceğimiz için yeniden inşa etme vakti. Senin adamın, benim kuzenim, bizim partili değil de işi bilen, işin ehli insanlardan oluşan bir yapı kurulmalı artık. 

Neden mi artık diyorum? Çünkü depremin üzerinden geçen bunca zamana rağmen konteynerlerden başka bir adım atamadık. İnşaat yapacağımız alanlara konteyner kuran AFAD’ı doğru yönlendiremediğimizi düşünüyorum. Esnafımızı ayağa kaldırılacağız derken, yerinde yeniden imarı geciktirdiğimizin farkında değiliz gibi hissediyorum. Ve hala bitmeyen yıkım çalışmaları. Elbette kolay değil ama bu şehir için seferberlik ilan edilmesi gerektiğini savunuyorum hala. 

Önümüzde 3 ay gibi kısa bir süre kaldı. Hadi Kahramanmaraş merkezi geçtim. Kış soğuk olur ama bir Göksun, Afşin, Elbistan, Ekinözü, Nurhak gibi soğuk olmaz. Bu insanlar bir kışı burada geçiremezler. Eskisi gibi soğuğu geçirmeyen kıl çadırlarımız yok. Hepimiz biliyoruz konteynerlerin ne kadar soğuk olacağını. Bu nedenle kalıcı konutların bir an önce bitirilmesi gerekiyor. 

Bayram boyunca birçok üst düzey bürokratı ağırlayan Kahramanmaraş, önümüzdeki günlerde ne gibi yatırımlar alacak hep birlikte izleyeceğiz. Marka şehir olmayı hak ediyoruz ama bunu hak etmek için mücadelemiz yetersiz kalıyor. Kahramanlık unvanını şehrimize kazandıran ecdadımızın ruhu yeniden nükseder mi bilmem ama bu şehrin buna ihtiyacı var.

Vatandaştan gelen talepleri ve istekleri böbürlenmeden, alaya almadan dinlemek ve çözüm üretme noktasında girişimde bulunmak; bu şehrin seçtiği, yönetmesini istediği isimlerin boynunun borcu. Doğru yönetmek, doğru adım atmak için ise hayalinizi değil bilimsel gerçekleri kullanmanızı rica ediyoruz.

Bakın, 41 gün sonra açılışını yapacağımız Uluslararası EXPO 2023'e sayılı günler kaldı. Bu Kahramanmaraş için müthiş bir fırsat. En kötü ihtimalle gelmesi beklenen 40 ülke haber kanallarında bu şehrin adını zikredecek. EXPO 2023 için mücadele eden başta Onikişubat Belediyesi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Ama yetmez, sahiplenmek gerek. 

Velhasılıkelam bilmek yetmez, bildiğinizi aktarmakta gerek. Biz yaparız tarafında değil isteyen taraftayız. Mahallelisi, okuryazarı, esnafı, sanayicisi, siyasetçisi toplumun her kesimi isteyen tarafta olmalı. Önümüzü açın biz yaparız modundan çıkıp, konut istiyoruz, iş yeri istiyoruz, altyapı istiyoruz, okul istiyoruz, yol istiyoruz, su istiyoruz dememiz gerekiyor. Unutmayın ağlamayan bebeğe annesi bile süt vermez. Hakkımız olanı istemek suç değil.

Esen kalın!
 

Yazarın Diğer Yazıları