İbrahim Baykut

Deprem gerçeği bu projeyi iptal ettirir mi?

İbrahim Baykut

Değerli okurlarımız, beş gün süren Malatya programımızda malumunuz Kahramanmaraş’ta hissedilen 2 ayrı deprem meydana geldi. 4,6 büyüklüğünde Tevekkeli’de meydana gelen depremde Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi en çok zarar gören adres oldu. Bu nedenle büyük korku ve paniğin yaşanmasına sebep oldu. Buna da sebep olan zamanında yapılan tüm uyarılara rağmen, yapmayın, etmeyin denmesine rağmen hastanenin bu bölgesine yapılmasına vesile olanlar oldu. Ki bu büyüklükteki bir deprem de bile yatay mimari olsa da bu kadar zarar gören Hastanemiz tahmin edilen 6 ve üzeri bir depremde herkesin tahmin ettiği olay gerçekleşir. Allah korusun ama Allah korusun deyince Allah korumuyor, sen tedbirini al sonra Allah korusun değil mi? Elbette bunu bende dahil olmak üzere hiç birimiz istemeyiz. Ama bildiğiniz gibi bazı şeyler bizim istemimiz dışında oluşuyor ve gerçekleşiyor. 

Peki, şimdi ne yapılmalı?

10 Mart 2020 tarihinde ihalesi yapılan ve AK Parti Milletvekilleri Ofisinden 2022 yılında yapılacağı açıklanan yeni Kadın ve Doğum Hastanesi proje alanı derhal değiştirilmelidir. Hatanın neresinden dönülse kardır mantığı ile hareket edilmeli ve şu temel açma işlemlerine başlanan Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin acil otoparkına inşa edilecek olan bu projenin yerinden derhal vazgeçilmeli. 

Her ne kadar proje sismik deprem izolatörlü Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi de olsa hastane yapımında da yapılan bu yanlıştan vaz geçmek yani yerini değiştirmek için şehri yönetenlerin derhal harekete geçmesi gerekiyor. Şimdi biz yapmayın etmeyin deyince şehre yatırım yapılmasını istemiyor değiliz, aksine Kahramanmaraş bu zamana kadar kurulan tüm iktidarlar dahil olmak üzere hak ettiği yatırımı alamamıştır. Yapılan her yatırım yılan hikayesine dönüştürülmüş ve 6 ayda 8 ayda bitecek projeler 3 yılda, 5 yılda, 8 yılda bitirilmiştir. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise son zamanlarda başlattığı projelere zaman sayacı koydu. Projeleri böylelikle zamanında biterse ilki başarmış olacak. 

Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan zamanında yapılan tüm uyarılara aldırış etmeden 400 yataklı Necip Fazıl Hastanesi’ni fay hattının üzerine yapmak her ne kadar yanlış ise bugünde biz çağrı yapıyoruz. Bu şehrin insanlarına değer veriyorsanız, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi projesinin yerini değiştirin.

Aslında işin ilginç tarafı da var. Bilmem farkında mısınız ama Afet ve Acil Durum (AFAD) Kahramanmaraş İl Müdürlüğü de aynı bölgede hizmet binası kurdu. Hata zincirlerinize bir yenisini daha eklemeyin.

Yazımın son bölümünde ise Malatya programımızda bizlere eşlik eden değerli abim Malatya Kahramanmaraş ve İlçeleri Derneğe Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Ünal beyefendiye, bize yol gösteren Malatya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürümüz ve Derneğin Başkan Yardımcısı Akif Gülaçtı beyefendiye, güzel sohbetleri ve ev sahipliği için Ali Atmaca beyefendiye, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanımız Fevzi Çiçek beyefendiye ve tüm dostlara şükranlarımı sunuyorum. Güzel insanlar tanıdığım için mutlu olduğumu belirtmek isterim.
Kalın sağlıcakla.
 

Yazarın Diğer Yazıları